Hlokaust na Prisavlju

BRAVO za šefove Hrvatske televizije.

Zaista zaslužuju čestitke na bespoštednoj akciji suzbijanja "omalovažavanja, uvreda, kleveta, neistina i govora mržnje". Zavređuju komplimente zbog obračuna s jednostranim, neobjektivnim novinarstvom, kao i podršku zbog toga što dijele opomene pred otkaz svima koji su ih zaslužili: i Elizabeti Gojan za novinske intervjue i Maji Sever za loše intervjue.

Ali neka pritom ne zaborave Hloverku.

Privlači pažnju

Ona se toliko trudi privući im pažnju da bi bilo stvarno nepravedno kad bi ona ostala zakinuta za svoju porciju discipline.

Jer, ako su čelnici HTV-a već iskopali intervjue Elizabete Gojan iz siječnja i ožujka ove godine i nabili joj ih na nos početkom svibnja, onda će bez problema pronaći Večernji list od nedjelje, 29. travnja, i tamo otkriti što Hloverka Novak Srzić misli o svojim kolegama.

Balavci i Hloverka

Ako je Gojan dobila opomenu pred otkaz jer je izjavila kako se "s balavcima lakše manipulira" i da "mladići i djevojke bez pogovora rade emisije nakon što im se povisi plaća", onda bi bilo nepravedno kad bi se zaobišla Hloverka.

Ona je u Večernjem listu izjavila svašta: "Nikola Kristić je simbol neradništva na HTV-u... U zadnjih pet godina taj gospodin nije ništa radio... Vrijeme je da Elizabeta Gojan, moralna vertikala hrvatskog novinarstva, objasni što je učinila sa stambenim kreditom koji joj je odobrio HRT, odnosno zašto s tim strogo namjenskim kreditom nije kupila stan, već živi u gradskom stanu... I neka Sanja Mikleušević prvo očisti pred vratima svoga doma".

Intimne s generalima, u krevetu s politikom

Neke kolegice optužila je da su bile "intimne s generalima HV-a", i da su "živjele s osobama koje su kasnije osuđene za ratne zločine", dok je za Maju Sever izjavila da je "zaposlena na televiziji na izravnu intervenciju Gojka Šuška".

Nije zaboravila ni Goran Rotima kojem je poručila da "objasni javnosti u kojim je okolnostima dobio nogu u Atlanticu".

Da bi se onda u istom dahu pohvalila kako mu je baš ona nakon toga dala emisiju, kao što je prije nekog vremena izjavila da je "djevojci koja je nekoć radila na desku podigla plaću i dala joj emisiju koju nikad prije nije imala".

Tko te vuče za rep?

Što je Hloverka željela reći time? Da je kao urednica dizala plaće i dijelila emisije novinarima koji  to nisu zaslužili? I da je zaposlila čovjeka za kojim se vuku repovi s prethodnog radnog mjesta?

Svejedno, ostaje činjenica da je Hloverka vrijeđala, klevetala, omalovažavala, ponižavala kolege, ali i HTV otkrivajući kako su se zapošljavali ljudi i dijelili krediti.

Pa ipak, nije dobila opomenu pred otkaz. Možda zato što je za sve to dobila dozvolu uredništva i uprave?

Jabuka razdora

Prije koji mjesec i urednik Dnevnika Ivan Jabuka raspištoljio se u intervjuu Jutarnjem listu. Gdje je, između ostalog, za Zorana Šprajca izjavio da se za njim vuku financijski repovi. Ni on nije kažnjen. Zar je i on imao dozvolu uredništva i uprave za taj intervju?

Hloverka Novak Srzić govorila je o HTV-u i kolegama puno gore stvari proteklih godina. Upadala je u puno gore afere, ne samo ovu s Core medijom. Sramotila je HTV na puno gore načine od bilo kojih kolega s kojima se javno obračunavala.

I ne samo da za sve to nije bila nikad opomenuta, nego je čak dobila pravo na povratak na HTV, uredničku poziciju, oprost od tužbe za povrat 30 tisuća eura i svoju emisiju.

I naravno, političku zaštitu.

Dozvola za vrijeđanje

Tako, naime, izgleda uvođenje reda na Prisavlju. Ne kažnjavaju se novinarke koje imaju veze s mafijom, nego one koje na to upozoravaju. Ne kažnjavaju se direktori koji kolegice nazivaju "četničkim kurvetinama", nego novinarke koje od toga naprave problem.

A sada vidimo da vrijeđati smiju samo oni koji za to dobiju dozvolu, a dozvolu ne može dobiti onaj tko istupa u ime Hrvatskog novinarskog društva. I napokon, otkud Hloverki pravo da proziva neradnike, kad je kao urednica branila rad onima koji su radili kako se njoj nije sviđalo?

Točnije, onima čiji je politički komesar bila.

Bravo za šefove: ostaju vjerni sebi

I zbog svega toga, još jednom bravo za šefove Hrvatske televizije. Pokazali su da ostaju vjerni sebi i principima koji su im omogućili da se dočepaju svojih pozicija. To je, bez ironije, doista pohvalno.

Jer ne bi bilo dobro da netko pomisli kako za HTV još ima nade.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više