Hloverki Novak Srzić i Elizabeti Gojan otkazi na HRT-u

Foto: HRT

HLOVERKA NOVAK SRZIĆ i Elizabeta Gojan uskoro više neće biti zaposlenice HRT-a. Otkaz ugovora o radu za Gojan i Novak Srzić već je napisan, te je poslan Sindikatu novinara koji se o njemu sada mora očitovati, doznaje Index od izvora s Prisavlja.

Sanja Šegedin Miriovsky, predsjednica Sindikata novinara na HRT-u, za Index je potvrdila da je sindikat dobio na očitovanje otkaze koje Radman planira uručiti Novak Srzić i Gojan. Sindikat novinara ima osam dana da se očituje na izvanredne otkaze.

Službeno s HRT-a o cijelom slučaju ništa ne mogu komentirati; može se čuti samo da su "interni procesi u tijeku". No, Novak Srzić i Gojan se, prema neslužbenim informacijama koje smo dobili, od otkaza mogu spasiti samo ako se glavni ravnatelj Goran Radman nekim čudom predomisli i odustane od već donesene odluke.

Naime, iako je očitovanje sindikata dio propisane procedure u slučaju izvanrednog otkazivanja ugovora o radu, ono nije obvezujuće. Drugim riječima, iako će sindikalisti vjerojatno prosvjedovati protiv otkaza svojim kolegicama, Radman njihovo mišljenje nije dužan uvažiti.

Hloverka: Zaprepaštena sam

Hloverka Novak Srzić rekla nam je da ne zna uopće kako da to komentira. "Zaprepaštena sam", krako je dodala i uputila nas na Sanju Šegedin Miriovsky.

Duka: Osuđujemo otkaze

Ogranak HND-a na HTV-u sutra će reagirati priopćenjem u kojem će zatražiti da se o ukinu sporne odredbe Etičkog kodeksa HRT-a.

Otkaze ugovora o radu dvjema novinarkama HTV-a oštro je osudio predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka, izrazivši nadu da će podružnica Sindikata novinara Hrvatske (SNH) na HTV-u dati negativno mišljenje na te otkaze.

"Odlučno i žestoko osuđujemo te otkaze", rekao je Duka Hini, ustvrdivši kako je stav HND-a uvijek bio da novinari kao javne osobe imaju pravo istupati u javnosti bez da traže odobrenje za istup.

Duka smatra da posebice takav istup u javnosti ne bi nipošto smio biti razlog za otkaz pa će se takvom potezu usprotiviti svim legalnim sredstvima. HND i SNH će, najavio je Duka, o tom slučaju u ponedjeljak održati konferenciju za novinare.

Otkazi zbog javnog istupanja bez dozvole

Otkaz su Novak Srzić i Gojan dobile zbog neovlaštenog istupanja u medije, odnosno događajima koji su uslijedili nakon "afere inauguracija". Mediji bliski HDZ-u tada su, podsjećamo, pokrenuli hajku protiv Gojan tvrdeći da je prijenos inauguracije Kolinde Grabar Kitarović odradila neprofesionalno, te da je zbog osobnih animoziteta iskoristila HRT-ov program u svrhu difamacije nove predsjednice.

Za bačenu udicu odmah se ulovio desno nastrojeni klan na HRT-u, te je Hloverka Novak Srzić pokrenula peticiju u kojoj se traži sankcioniranje Gojan. U sklopu ove priče i Novak Srzić i Gojan su medijski istupali bez dozvole HRT-a, što zabranjuju interni pravilnici javne kuće, zbog čega je glavni ravnatelj Goran Radman odlučio da će im otkazati ugovore o radu.

Nisu međutim Novak Srzić i Gojan jedine koje su neovlašteno istupale u javnost. Istu stvar napravio je i Jozo Barišić, koji je zajedno također tražio sankcije za Gojan zbog prijenosa inauguracije kojeg je nazvao neprofesionalnim. Špekuliralo se da bi otkaz mogao dobiti i Barišić, ali njega je spasila činjenica da zaposlenike HRT-a predstavlja kao član Programskog vijeća, zbog čega je u njegovom slučaju znatno kompliciranije inzistirati na zabrani javnog istupanja.

Pročitajte više