Holjevac: HT Gradu Zagrebu dužan platiti milijunsku naknadu za korištenje DTK mreže!

Foto: Gradska skupština

POTPREDSJEDNICA Gradske skupštine Grada Zagreba Tatjana Holjevac je na današnjoj konferenciji za medije izrazila zadovoljstvo prvostupanjskom presudom Općinskog suda u Zagrebu u slučaju tužbe Zagrebačkoga digitalnog grada protiv tuženika Hrvatskog telekoma koji je tužen zbog neplaćanja korištenja distributivne telekomunikacijske kanalizacije u Gradu Zagrebu što ju je Gradska skupština svojom odlukom dala na upravljanje gradskoj komunalnoj tvrtki Zagrebački digitalni grad.

Prva točka izreke presude glasi: "Utvrđuje se da je tuženik Hrvatski telekom d.d, Zagreb, Savska cesta 32, tužitelju Zagrebačkom holdingu d.o.o, Podružnica Zagrebački digitalni grad, Zagreb, Slavonska avenija 52/3 dužan platiti naknadu za korištenje sustava distribucijsko telekomunikacijske kanalizacije."

Dakle, kazala je Holjevac, sutkinja je presudila ne samo da HT treba plaćati za korištenje DTK mreže u vlasništvu Grada Zagreba (u omjeru u kojem tu mrežu koristi - ili ne koristi), nego da treba PLATITI za korištenje, što implicira već obavljenu uslugu. Holjevac tvrdi kako Iz HT-a žele prikazati da se to odnosi na naselje Sopnica priznajući tek  da je Zagrebački digitalni grad (inače ga HT očito svjesno u potpunosti ignorira, jer je Digitalni grad potpisao ugovore sa svim ostalim operaterima)u tom naselju zgradio mrežu. "No, sutkinja izrijekom kaže da je HT obvezan platiti Digitalnom gradu za korištenje DTK sustava  od 1.5.2007 do 20.6. 2011., a naselje Sopnica završeno je 2009. godine.", tvrdi Holjevac.

"HT, nadalje, želi presudu prikazati  kao svoju pobjedu jer se u njoj navodi  da se odbija  tužbeni zahtjev tužitelja Zagrebački holding d.o.o., Podružnica zagrebački digitalni grad, Zagreb, Slavonska avenija 52/3  te se utvrđuje da je Grad Zagreb vlasnik sustava distribucijsko telekomunikacijske kanalizacije /DTK/ i druge komunalne infrastrukture za polaganje telekomunikacijskih instalacija na području Grada Zagreba, a za potrebe komunikacijsko informatičkih sustava i usluga.", smatraju u Gradskoj skupštini te dodaju kako se time zapravo samo žele zbuniti mediji i javnost jer sutkinja ovaj dio presude obrazlaže da bez obzira na to što je Grad Zagreb prenio sva prava i obveze u vezi s upravljanjem ovom infrastrukturom na području grada na tvrtku Zagrebački digitalni grad - što je potkrijepljeno svim nužnim pravnim aktima - toj tvrtki u procesnom pogledu i dalje nedostaje aktivna legitimacija za podnošenje ovakvog zahtjeva, odnosno da samo Grad Zagreb može podnijeti tužbu za utvrđenje svojeg prava vlasništva. "

"Dakle, odbijanje tužbenog zahtjeva je formalne, a ne suštinske prirode. Stoga potpredsjednica  očekuje da će u što kraćem vremenu biti donesena i drugostupanjska presuda,  nada se da  tužbeni zahtjev Zagrebačkoga digitalnog grada u iznosu od 390 milijuna kuna potraživanja od HT-a odgovara realnom izračunu, te da će se razriješiti i formalno pitanje pravnog zastupanja Grada Zagreba po osnovi utvrđivanja vlasništva. Brzo okončanje ovoga procesa omogućilo bi brže ulaganje Zagrebačkoga digitalnog grada u širokopojasnu mrežu u cijelom gradu  jer je postojeća IT mreža,  zbog još uvijek monoplolistčkog statusa HT-a u Hrvatskoj, zastarjela te ni izbliza ne odgovara potrebama kako gospodarstva tako i građana. Istinskom liberalizacijom IT usluga u Zagrebu dogodio bi se tehnološki skok i uhvatio bi se korak s Europskom unijom koje uskoro postajemo članovi, a građani bi dobili znatno kvalitetnije i jeftinije usluge. ", stoji u priopćenju iz Gradske skupštine.

Tatjana Holjevac se nada da će se ovakvom prvostupanjskom presudom potaknuti ponovno otvaranje pitanja obeštećivanja svih građana koji su sudjelovali u izgradnji HT mreže plaćajući najmanje tisuću eura svoj telefonski priključak, te tako početi ispravljati nepravde počinjene u privatizacijama hrvatskih poduzeća.

Pročitajte više