Hollande francuskim Židovima: Vaše je mjesto ovdje

Foto: Hina

FRANCUSKI predsjednik Francois Hollande obećao je u utorak zaštititi francuske Židove i poručio im da je njihovo mjesto u Francuskoj, u očitom odgovoru na poziv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua francuskim Židovima da emigriraju nakon napada u Parizu, piše Reuters.

"Vi, Francuzi židovske vjere, vaše je mjesto ovdje, u vašem domu. Francuska je vaša zemlja", rekao je Hollande u govoru povodom 70. obljetnice oslobođenja logora Auschwitz.

Nakon što je islamski džihadist ubio četvero ljudi u židovskom dućanu u Parizu ranije ovog mjeseca, Netanyahu je rekao kako želi da se što više Židova iz Francuske i drugih europskih zemalja iseli u Izrael, rekavši da u njima vlada "grozni antisemitizam".

Hollande je u pariškom memorijalu posvećenom Židovima umrlim u Auschwitzu i drugdje tijekom Drugog svjetskog rata, kazao da će Francuska i dalje biti zemlja u kojoj su Židovi dobrodošli.

Francuska ima najveću židovsku zajednicu u Europi, oko 550.000 ljudi. Međutim, podaci koje je objavilo Reprezentativno vijeće francuskih židovskih institucija pokazali su da se broj djela povezanih s antisemitizmom prošle godine u Francuskoj udvostručio u odnosu na godinu prije.

Osim toga, prošle je godine Francusku napustilo oko 7.000 Židova, što je dvostruko nego 2013. i najveći broj od stvaranja Države Izrael 1948.

Pročitajte više