Hollande i Putin na aerodromu raspravljali o ukrajinskoj krizi

Foto: Hina

FRANCUSKI predsjednik Francois Hollande susreo se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u subotu u moskovskoj zračnoj luci kako bi razgovarao o ukrajinskoj krizi tijekom kratkog zaustavljanja na putu iz Kazahstana.

Putin je djelovao nervozno dok se pozdravljao s Hollandeom, izvještava agencija Reuters. Hollande je najviši zapadni dužnosnik koji je posjetio Rusiju od njezine aneksije Krima u ožujku.

"Gospodine predsjedniče odlučio sam da trebamo razgovarati o problemima vezanima uz ukrajinsku krizu", kazao je Hollande Putinu u zračnoj luci Vnukovo dodajući da se nada da će se postići napredak prema okončanju krize.

Putin je kazao kako je uvjeren da kratki Hollandeov posjet može pomoći da se osigura napredak u krizi u kojoj je Zapad nametnuo sankcije Rusiji i odnosi Moskve i Zapada su na najnižoj razini od kraja Hladnog rata.

U kratkom obraćanju novinarima Hollande nije kazao je li došao s nekim novim prijedlogom za okončanje sukoba između ukrajinskih snaga i proruskih separatista na istoku Ukrajine u kojem je od travnja ubijeno više od 4300 osoba.

Hollande je kazao kako želi razgovarati o nekim pitanjima koje je naveo Putin u svom govoru u četvrtak u kojem je optužio "jučerašnje neprijatelje" da pokušavaju uspostaviti novu Željeznu zavjesu oko Rusije.

"Čuo sam vaš govor prije nekoliko sati i mislim da se u jednom trenutku moraju ukloniti prepreke koje nas dijele. Mislim da to možemo napraviti", kazao je Hollande.

Pročitajte više