Holy: I poplave su dokaz da se prema vodenim resursima ponašamo kao pijani milijuneri

Foto: Hina

PREDSJEDNICA OraH-a (Održivog razvoja Hrvatske) Mirela Holy na današnjem je osnivačkom skupu splitske Gradske organizacije te stranke upozorila kako su poplave u Hrvatskoj pokazale da se prema vodenim resursima odnosimo "poput pijanih milijunera".

"Bogati smo vodenim resursima, ali se prema njima ponašamo poput pijanih miljunera", istaknula je Holy obraćajući se nazočnima na skupu u Splitu. Po njezinim riječima za nedavnih smo poplava mogli vidjeti da nismo dobri ni u smislu obrane od poplave, ali ni u smislu opskrbe našeg stanovništva vodom. "Gubici iz vodovodnih mreža u Hrvatskoj su u prosjeku oko 40 posto, što je skandalozan podatak. Zastarjele su tehnologije, nemamo sustave pročišćavanja vode, a ondje gdje ih imamo, nemamo sve tri faze pročišćavanja otpadnih voda", istaknula je Holy.

Također je upozorila kako je u Hrvatskoj početkom 20 stoljeća proizvodnja hrane bila dva i pol puta veća nego sada, što je, po njezinim riječima, tragičan podatak. "Danas uvozimo više od 50 posto hrane, što znači da subvencioniramo tuđa gospodarstva umjesto da iskoristimo potencijela koji postoje u Hrvatskoj", naglasila je Holy. Pri tomu je izrazila žaljenje što su, kako je rekla, sve garniture koje su do sada u Hrvatskoj bile na vlasti, bile pod jakim utjecajem uvoznih lobija. Holy je također rekla kako unatoč činjenici da Hrvatska ima velike potencijale obnovljivih izvora energije "uvozimo 50 posto energije iz vana".

Za povjerenicu splitske Gradske organizacije ORaH-a na današnjem je osnivačkom skupu izabrana Tatjana Radmilo. Holy je podsjetila kako je splitska Gradska organizacija OraH-a peta koja je do sada utemeljena u Hrvatskoj, nakon Bjelovara, Varaždina, Đakova i Osijeka, a za poslijepodne je najavila osnivanje i zadarske gradske organizacije stranke. "Krenuli smo u podizanje stranačke infrastrukture diljem Hrvatske jer imamo i nacionalnih i europskih ambicija", istaknula je Holy.

Ponovila je kako će ORaH samostalno sudjelovati na izborima za Europski parlament u svibnju ove godine. "Izbori za EU parlament bit će naš prvi test, ali i prilika da se pozicioniramo i u europskom kontekstu", kazala je Holy.

Pročitajte više