Holy za smjenu ne krivi Čačića: Moje ministarstvo je bilo 17. prase u Vladi

BIVŠA ministrica Mirela Holy je kazala da ne može tvrditi da je potpredsjednik Vlade Radimir Čačić utjecao na njezinu smjenu, iako je za "famozni" mail zbog kojeg je smijenjena dan prije nego je objavljen doznala od dugogodišnje njegove PR agentice Ankice Mamić.

"Ne mogu reći da HNS stoji ili ne stoji iza moje ostavke", kazala je u emisiji Nedjeljom u 2 bivša ministrica Mirela Holy te dodala da ju nije razočarao premijer i njezina stranka SDP što nisu stali čvršće iza nje kada je ponudila ostavku. "Napravila sam grešku i napravila političku štetu Vladi te je ovo bio način da se ta šteta smanji na najmanju moguću razinu", kazala je Holy te dodala da je "politika grub posao i da se njome ne trebaju baviti oni koji se s time nisu u stanju  nositi".

"Mail nisam pisala kao ministrica"

Kazala je da ne krivi medije koji su objavili famozni mail zbog kojeg je izgubila posao u Vladi, ali i da očekuje da će se doznati kako je došao do novinara te je zbog toga i podnijela kaznenu prijavu. Još jednom je ponovila kako taj mail, u kojem je tražila da se od "političkog šikaniranja" zaštiti supruga stranačkog kolege, nije pisala kao ministrica, već kao privatna osoba, a i smatra kako nije napravila ništa nezakonito jer nije tražila da se radnicu u HŽ-u promovira ili zaposli, "nego je samo zamolila" predsjednika Uprave Valčića da ispita taj slučaj.

Požalila se na status zaštite okoliša u Hrvatskoj. "Moje Ministarstvo je bilo 17. prase u Vladi. Već kad sam došla u Vladu sam znala sam da politika zaštite okoliša samo deklarativno politički važna, dok u stvarnosti to nije tako", kazala je Holy te dodala kako se ta marginalizacija zaštite okoliša smanjuje u razvijenim državama, jer su shvatili da se kroz zelene tehnologije događa nova vrsta razvoja.

"HE Ombla se može graditi na osnovi studije iz 1999. godine"


"Vrlo vjerojatno Radimir Čačić nema nikakvu ulogu u mojoj smjeni", kazala je Holy te ponovila priču da joj je dan ranije nego je mail završio u javnosti Ankica Mamić priopćila o njegovom "curenju" u medije. "Uz tu poruku je bila i napomena da primim jednog gospodarstvenik", kazala je Holy i dodala kako ne bi željela spekulirati je li Ankica Mamić ima pozitivne ili negativne namjere.

U emisiji je još kazala i da se HE Ombla zakonski može početi sutra raditi, ako se izda građevinska dozvola, na osnovi studije o utjecaju na okoliš iz 1999. godine, kao i da na gradnju TE Plomin nisu mogli utjecati niti premijer, ni potpredsjednik Vlade Čačić, a ni ona, jer o tome razmatra posebno tijelo.

Holy dobila 20-ak prijetnji smrću

Kazala je i da je kao ministrica dobiva 20-ak prijetnji smrću za koje joj ljudi iz Ministarstva prvo nisu niti rekli. Kada je doznala za njih obavijestila je policiju, a detaljno o njima nije željela govoriti. Kazala je da se kao ministrica zaštite okoliša mogla zamjeriti mnogim lobijima te nije željela precizirati od kojeg je od tih lobija dobivala prijetnje.

U emisiji se Holy svojim suzdržanim stavom sigurno nije nikome zamjerila, a kazala je da je nitko iz SDP-a nije zamolio da malo "otupi oštricu" prema HNS-u zbog mira u koaliciji.

Pročitajte više