Honduras odobrio obaranje krijumčarskih zrakoplova

Ilustracija: Interpol

PARLAMENT Hondurasa je usvojio zakon kojim se odobrava obaranje zrakoplova za koje se sumnja da prolaze kroz zračni prostor te zemlje i krijumčare narkotike.

Zakonom se predviđa postupna uporaba sile kako bi se prisililo zrakoplove na slijetanje, a obaranje je tek krajnja mjera koju može odobriti samo ministar obrane, stoji u zakonu. Vojska Hondurasa oborila je 2012. dva mala zrakoplova za koja je sumnjala da prevoze drogu, a Sjedinjene Države su nakon toga uskratile na tri mjeseca potporu radarskog nadzora jer rušenje aviona nije imalo zakonsko utemeljenje.

Većina kokaina koji iz Kolumbije dolazi u Sjedinjene Države prolazi kroz Honduras. Konzervativni predsjednik Juan Hernandez je u listopadu 2013. izabran na dužnost nakon što je u kampanji obećao da će oštrije i uz pomoć vojske odgovoriti na nasilje u zemlji koje je Honduras dovelo na vrh ljestvice zemalja rangiranih po broju ubojstava.

Honduras je najavio da će od Izraela kupiti tri radarska sustava za kontrolu zračnog prostora i praćenje zrakoplova kojima se koriste krijumčari.

Pročitajte više