Hrvati iz Bitelića napali Srbe u Laktacu kod Sinja: "Gubite se, ovo smo mi dobili u ratu"

Foto: Arhiva

MEĐUNACIONALNI sukob zbio se večeras u selu Laktac kod Sinja. Članovi obitelji Đapić iz Bitelića izvrijeđali su i zaprijetili Srbima povratnicima, obiteljima Bogovac i Vinčić, i to nakon što su od njih zatražili da uklone stoku koju bespravno drže na njihovoj zemlji.

"Osjećamo se nesigurno"

Đapići su, čini se, bili dosta izravni u svojim prijetnjama pa je Mirjana Bogovac pozvala policiju. Zatražit će, doznajemo, i njihovu zaštitu jer su svi u šoku od prijetnji na nacionalnoj osnovi. Mirjana Bogovac ispričala je Indexu što im se dogodilo večeras.

"Bilo je jezivo. Nikola Vinčić je u šoku i plače. Zaprijetili su mu likvidacijom, i to na kućnom pragu. Sve je vidjela njegova supruga Stana. Čekamo policiju i tražit ćemo da se ova situacija nekako riješi. Moj suprug je 100-postotni invalid! Da mu netko hoće nešto napraviti, on nigdje ne može pobjeći. Osjećamo se nesigurno, Đapići nas teroriziraju već 15 godina sa svojim govedima. Uništavaju našu imovinu, mi od njih ne možemo ništa raditi na svojoj zemlji. Goveda, inače, čuva Ivan Đapić, a večeras su nas izvrijeđali njegov sin Stipe i majka mu Iva", pojasnila je Bogovac pozadinu problema. 

"Četnici, gubite se u Srbiju"

"Kazali su nam da smo četnici, da nam tu nije mjesto, da su oni to dobili u ratu i da se gubimo Srbiju. Nikoli Vinčiću su govorili da je pljačkao, ubijao i klao Hrvate i bacao ih u jamu. Poručili su mu da će ga oni srediti! Šokirana sam. Kako Nikoli Vinčiću tako mogu prijetiti. Pa tko su oni?! Koriste našu zemlju, a nikada nisu dali ni kune", kazala nam je Mirjana Bogovac. 

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj potvrdili su nam da je patrola upućena na teren i da će ispitati o čemu se radi...

U Otišiću sličan problem - riješen

Marko Tomašević, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Splitsko-dalmatinskoj županiji kaže da su već imali ovakvih problema i na drugim mjestima, no uspješno su riješeni.

"Bio je jedan takav slučaj u Otišiću. Tamo je svijet očito bio kulturniji, a državne institucije učinkovite jer problema više nema. Ovaj slučaj u Laktacu već je prijavljen policiji, Državnom odvjetništvu i veterinarskoj inspekciji, kazali su nam da će to biti riješeno, ali sudeći po ovom večerašnjem incidentu to nije napravljeno. Mi smo nažalost nemoćni", kaže Tomašević.

Pročitajte više