Hrvati jučer potrošili rekordnu količinu struje!

U PONEDJELJAK je potrošnja električne energije dostigla rekordnu razinu, a ostvareni rekord odnosi se na takozvano maksimalno vršno opterećenje, te je u 19. satu registrirana potrošnja od 3.193 megavata, a dnevna potrošnja jučer je iznosila 63 374 megavata, stoji u priopćenju Hrvatske elektroprivrede.

Jučer su tako premašeni prijašnji rekordi, zabilježeni 16. prosinca 2010. godine, kada je maksimalno vršno opterećenje iznosilo 3118 megavata, a dnevna potrošnja dosegla je 62 370 megavata.

Iz HEP-a poručuju kako je hrvatski elektroenergetski sustav stabilan unatoč rekordno visokoj potrošnji, te kako se pojačanom proizvodnjom termoelektrana i povećanim uvozom električne energije nadomještaju posljedice dugotrajnog sušnog razdoblja i ograničenog rada hidroelektrana.

Za terenske radnike izvanredno stanje i dalje na snazi

Aktualne snježne nepogode koje su zahvatile većinu zemlje oštećuju prijenosnu i distribucijsku mrežu, stoga je u pojedinim dijelovima Hrvatske prekinuta opskrba električnom energijom.


U priopćenju objavljenom na službenim stranicama HEP-a stoji kako najviše štete, kao i svake zime, trpi ličko područje u kojoj djelatnici Elektrolike pokušavaju podići stupove i vodiče, te privremenim rješenjima ponovno povezati mrežu i uspostaviti napon.

Otežana situacija je i u zabačenim mjestima dalmatinskog zaleđa koja su zbog zametenosti snijegom trenutno nepristupačne mehanizaciji Elektrodalmacije, Elektre Šibenik i i Elektre Zadar.

Zaposlenici u smjenama ostali su zarobljeni u snježnim zapusima u hidroelektranama Miljacka, Jaruga i Golubić, a za sve terenske radnike HEP-a izvanredno je stanje i dalje na snazi.

Pročitajte više