Hrvatica nominirana za Građanku Europe 2014: Projektom omogućila direktne donacije poplavljenima

Foto: Press

HELPBALKANS neprofitna je organizacija koja za cilj ima predstaviti i zastupati interese i potrebe svake obitelji koja je pogođena poplavama na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije. Grupa velikodušnih stručnjaka u području web dizajna i web developmenta osmislila je projekt kojem je cilj pomoći obiteljima koje su bile pogođene katastrofalnim poplavama.

Stranica HelpBalkans omogućuje onima koji žele pomoći da ukratko upoznaju osobe i obitelji te tako saznaju što im je najpotrebnije. U tražilicu možete upisati ono što želite donirat, npr. zamrzivač. Pretraga će vam izbaciti one obitelji i osobe kojima je potreban zamrzivač ili bilo koja druga stvar koju drugi trebaju.

Direktne donacije pogođenima u Hrvatskoj BiH i Srbiji

"Osobno sam iz Gunje, dugo godina sam izbivala iz ove naše države, a po povratku ove godine zbog mamine bolesti, dogodila se i poplava. Kako sam primijetila da postoji velika solidarnost i želja da se ljudima pomogne, želja mi je bila ta "stavim lice" na ovu katastrofu i dam priliku ljudima koji žele da se direktno spoje s onima kojima je pomoć potrebna. Tako je nastao projekt HelpBalkans čiji su cilj ostvarenje direktnih donacija u Hrvatskoj, BiH i Srbiji", rekla je za Index Martina Čuljak, nositeljica HelpBalkans projekta.

"Htjela sam da kroz isti i ukazati da jedni drugima trebamo pomagati bez obzira na službene granice kad smo svi već završili u istom sosu", dodaje.

"U projekt se uključio velik broj pojedinaca koji su direktno donirali novac, odjeću, igračke, namještaj, bicikle, udruženja zaposlenika i poduzeća koja su usmjerila svoja sredstva za društveno odgovorno poslovanje direktno na račune pogođenih obitelji u sve tri države. Prošli tjedan smo udružili snage sa Fondacijom Hastor u BiH koja se bavi sanacijom kuća i infrastrukture na teritoriju njihove države", ističe Čuljak.

Nominacija za Građanku Europe 2014

"U rujnu ove godine dobila sam poziv iz ureda hrvatskog predstavnika u Europskom parlamentu koji mi je rekao da su me odlučili nominirati za Građanku Europe 2014 zbog rada na ovom projektu. S ponosom želim istaknuti da je kroz projekt 100% donacija upućeno ljudima te da udruga do sada funkcionira na minimalnim vlastitim sredstvima.

Trenutno radimo kampanju za pomoć obiteljima koje ce zimu provesti u uvjetima koji nisu adekvatni za život (u šupama, štalama, potkrovljima, itd.) i kroz par klikova na našoj web stranici se može donirati da se tim ljudima omogući prihvatljiviji smještaj ove zime", zaključuje Martina.

Pročitajte više