Hrvatska 365: Turisti iz dalekih zemalja ne dolaze zbog sunca i mora

Foto: Hina

TIJEKOM drugog dana službenog posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji, ministar turizma Darko Lorencin posjetio je Grad Hvar, gdje se sastao s gradonačelnikom, Rinom Budrovićem i predstavnicima turističkog gospodarstva.

Na sastanku su prisutni ministra informirali o tijeku predsezone, ali isto tako izazovima i problemima s kojima se susreću na otoku, istaknuvši pri tome važnost snažnije morske povezanosti otoka s kopnom ne samo tijekom ljetna, već kroz cijelu godinu, priopćili su iz Ministarstva turizma.

Također, na sastanku se razgovaralo i o vinskom turizmu koji je kao turistički proizvod na otoku posebno atraktivan u periodu pred i posezoni, a osvrnulo se i na program Hrvatska 365, na čiji se ovogodišnji natječaj kandidirao i Hvar.

Turisti iz dalekih zemalja ne dolaze zbog sunca i mora

"Projekt Hrvatska 365 podrazumijeva da se kreiraju novi proizvodi te stvoraju novi motivi dolaska, primjerice manifestacije, eno-gastro ponuda i slično. Time posebno privlačimo i turiste iz dalekih zemalja, koji ne putuju u Hrvatsku zbog sunca i mora, već traže dodatne doživljaje. Ovim projektom povećavamo suradnju između turističkih zajednica, a stvaramo i snažniju suradnju javnog i privatnog sektora", istaknuo je Lorencin.

Na sastanku se razgovaralo i o važnost dalekih tržišta te je naveden primjer Kine i Koreje čiji su turisti u Hrvatskoj sve brojniji, a tom je prilikom naglašena važnost suradnje turističkih zajednica s predstavništvima u inozemstvu.

Gradonačelnik je istaknuo kako su za Hvar glavna emitivna tržišta Velika Britanija, Italija, Njemačka, SAD, Norveška i Švedska, a sve je više turista iz Brazila koji bilježe rast dolazak do oko 10 posto i noćenja 3 posto.

 

Pročitajte više