Hrvatska diplomacija pokušava spasiti Tomislava Salopeka, vremena sve manje

Screenshot: SITE Intelligence Group, foto: FAH

JUČER su se obistinile najgore strepnje svih onih koji su strahovali za život 30-godišnjeg Tomislava Salopeka, koji je 22. srpnja otet u Egiptu. Islamska država objavila je snimku u kojoj zarobljeni Tomislav na koljenima objavljuje kako će, ukoliko egipatske vlasti u roku od 48 sati ne oslobode zatvorene muslimanke, biti ubijen.

> Analitičari: Jako je teško biti optimist oko sudbine Tomislava Salopeka


"Ja sam Tomislav Salopek, imam 30 godina i iz Hrvatske sam. Oženjen sam za Natašu, a imam dvoje djece. Radim za francusku tvrtku u Kairu u Egiptu. Vojnici Islamske države ulovili su me 22. srpnja. Žele me zamijeniti za muslimanske žene koje su u egipatskim zatvorima. To se mora dogoditi u roku od 48 sati. U suprotnom, ubit će me", poručuje Salopek.

Pusić i Salopekova supruga otišli u Kairo

Nade o tome kako se radi o lažnoj snimci raspršila je potvrda francuske tvrtke za koju Salopek radi, a koja je istaknula kako se uistinu radi o 30-godišnjem Hrvatu.

> Vesna Pusić i supruga otetog Hrvata putuju u Kairo kako bi ga pokušali spasiti

Iz Ministarstva za vanjske i europske poslove sinoć su poručili kako je Vesna Pusić u kontaktu s egipatskim ministrom vanjskih poslova te kako će, sukladno dogovoru s njim i preporukama, otputovati u Kairo.

Pusić je u Egipat povela i suprugu Tomislava Salopeka. Iz MVEP-a su jučer potvrdili kako je ovo prva otmica nekog hrvatskog državljanina u stranoj zemlji.

Podsjećamo, Salopek je u Kairu otet 22. srpnja. U Egiptu je radio kao menadžer za francusku tvrtku Company General Geoscience. Salopeka su džihadisti oteli na putu prema poslu; vozača su izvukli iz automobila i ostavili na cesti, te oteli mladog hrvatskog državljanina. U automobilu su kasnije pronađeni Salopekovi osobni dokumenti.

Obiteljski prijatelj: To mu je trebao biti zadnji radni dan


"Oni su prosječna, normalna obitelj. Mali se nikad nije bavio politikom, a sada ispada da politika odlučuje o njegovoj sudbini", izjavio je za televiziju N1 obiteljski prijatelj obitelji Salopek.

"Ministarstvo je obavijestilo njegovu suprugu o otmici", kazao je prijatelj obitelji Salopek, dodavši da je Nataša Salopek, supruga otetog Tomislava, zajedno s Vesnom Pusić otputovala u Kairo.

Kaže da je Salopek, prije nego se zaposlio u francuskoj firmi, radio u Geofizici u Zagrebu. "Oni su ga tražili zbog stručnosti i on je otišao. To mu je trebao biti zadnji radni dan u toj firmi", dodaje prijatelj obitelji.

Poruke podrške na društvenim mrežama

Operacija hrvatske šefice diplomacije izazvala je val podrške na Facebooku. Razni komentatori iskazali su solidarnost s obitelji Tomislava Salopeka te poželjeli Pusić da uspješno vrati otetog Hrvata u Hrvatsku.

"Bože pomozi, neka i tebe Vesna prati sreća na putu tamo i ovamo zajedno s Tomislavom", piše jedna komentatorica.

"Najvažnije je da se spasi čovjekov život", dodaje drugi.

"Poznam ga od malih nogu, svu sreću svijeta mu želim i da se uskoro vidimo", ističe pak treći.


"Spasite čovjeka, daj Bože da stigne živ i zdrav doma", apelira četvrti.

> Hrvatsko arapsko društvo prijateljstva: Učinimo sve za spas Tomislava Salopeka

Otmica posvađala forumaše ISIS-a

Opravdanost otmice i prijetnje ubojstvom Tomislava Salopeka izazvala je raspravu i među samim članovima ISIS-a, prenosi portal Vocativ.

"Koji je grijeh ovog Hrvata da treba biti ubijen? Postoji li za to opravdanje u šerijatskom zakonu? Samo me zanima objašnjenje", napisao je jedan od pristaša ISIS-a na forumu, dok drugi otvoreno kritizira otmicu Salopeka.

"Na ovaj način nećemo postići oslobađanje zatvorenica. Nećemo nikoga osloboditi i nećemo postići ništa osim krvoprolića", napisao je drugi forumaš.

Njihovi su komentari naišli na osudu ostalih članova koji već tradicionalno podržavaju svaki potez ISIS-a, navodi portal Vocativ.

Pročitajte više