"Hrvatska je majka svih svojih građana": Poslušajte što je još Milanović govorio o Perkoviću i Vukovaru!

Foto: Goran Mehkek/Cropix

PREMIJER Zoran Milanović osvrnuo se na početku sjednice Vlade na, kako je rekao, dvije teme koje su ovih dana izazvale široku pozornost. Vukovar koji je poprimio i europske razmjere, i 'lex Perković' koji je, rekao je, uglavnom zaokupio domaću pozornost.

"Vukovar je Hrvatska"

Ponovio je da u Vukovaru mora funkcionirati pravna država i da je postavljanje dvojezičnih ploča završni čin procesa reintegracije.

"To je Hrvatska i tamo se poštuju hrvatski zakoni. Koliko god to nekome može smetati, i to razumijem, razmišljam na drugi način - onome tko ne voli Hrvatsku i tko se nikada nije pomirio s tim da je Vukovar u Hrvatskoj, vidjeti tablu i natpis gdje na ćirilici piše Republika Hrvatska je, u stvari, noćna mora. To je završetak jednog procesa, to je Hrvatska. To je jaka Hrvatska, Hrvatska koja može poštivati najviše standarde", rekao je premijer Milanović.

"Hrvatska u ovom trenutku ima bolju poziciju u odnosu na druge države u regiji, a to ima svoje prednosti i mane. Poslovica kaže da plemstvo obvezuje, a ovo što radimo, radimo u najboljoj mjeri", rekao je Milanović i naglasio da to nije ničija direktiva, odnosno pritisak.

"Po prvi put se i Europska komisija, doduše na malo neobičan način, potpuno ogradila od ovoga. Mi ne tražimo pohvale. Ovo radimo radi sebe, radi našeg društva, radi naše države jer Hrvatska je država i ona je majka svih svojih građana. Ne gospodarica, nego majka u pozitivnom smislu riječi. Kojim god oni pismom pisali i koje god nacije bili", kaže premijer.


Kada je riječ o 'lex Perković', Milanović je rekao da je to postalo prvorazredno unutarnjepolitičko pitanje. Poručio je da se pregovara, ali ne putem medija. "Ovdje se nikoga ne skriva i svi će, za koje postoji razlog, biti tretirani pred nekim pravosudnim tijelom", istaknuo je.

"Svi oni koji su u ovih 20 godina čuvali tajne, zataškavali, sada bi htjeli da se postupci pod hitno maknu iz Hrvatske"

"Ali, oni koji su, a to sam rekao prije ljeta, željeli istjerati lisicu, na kraju će istjerati puno veću zvijer jer ta priča govori o njima, a ne o nama. Ta priča nije o nama. Svi oni koji su u ovih 20 godina čuvali tajne, zataškavali, sada bi htjeli da se postupci pod hitno maknu iz Hrvatske"

Milanović je podsjetio i na izjave, kako je rekao, vodećih političara iz konkurentske stranke 'da u Hrvatskoj ne postoji atmosfera i neovisnost pravosuđa da bi se sudilo'.

"Ja bih se, da sam na njihovom mjestu, odrekao hrvatskog državljanstva", rekao je Milanović te dodao da ovo pitanje treba riješiti u Hrvatskoj no da do današnjeg dana nije vidio da za to ima volje.

"I na kraju, nije li neobično da istražno povjerenstvo u Saboru predlaže vladajuća opcija, a da oni koji bi trebali tražiti istinu, upravo kroz takve mehanizme, šute i pokušavaju stvar gurnuti iz Hrvatske samo da bude što dalje od očiju i ušiju hrvatskih građana", zaključio je Milanović.
 

Pročitajte više