SAD nametnuo teške carine Kini. Talijanski ministar: Svijet kakav znamo ide kraju

Foto: EPA

Skupina sedam najvećih svjetskih gospodarstava G7, koja će se sljedećeg tjedna sastati u Italiji, raspravljat će o riziku fragmentacije globalne trgovine nakon visokih carina koje je SAD uveo Kini, najavio je talijanski ministar gospodarstva Giancarlo Girogetti.

Još jedna točka na dnevnom redu sastanka ministara financija G7, koji će se održati 24. i 25. svibnja u gradu na sjeveru Italije Stresi, bit će kako iskoristiti zamrznutu imovinu zaplijenjenu Rusiji nakon što je započela rat u Ukrajini, rekao je Girogetti.

"Američki prijedlog da se sredstva koriste za izravno financiranje Ukrajine u ratu imao bi iznimno ozbiljne pravne implikacije koje još treba razjasniti", rekao je Girogetti.

"Svijet kakav smo poznavali bliži se kraju"

"U Stresi ćemo razmatrati fragmentaciju globalne trgovine s najnovijim potezima američke vlade koja je pokazala svoje karte s vrlo teškim mjerama protiv Kine. Svijet kakav smo poznavali bliži se kraju", rekao je Giorgetti, dodavši da je u tijeku trgovinski rat koji odražava geopolitičke napetosti i da Europa tek treba odrediti svoju ulogu u scenariju koji se razvija.

Američki predsjednik Joe Biden danas je predstavio snažno povećanje carina na niz kineskih uvezenih proizvoda, uključujući električna vozila, baterije za električna vozila (EV), čipove za računala i medicinske proizvode, u izbornoj godini s ciljem pridobivanja glasača koji njegovim gospodarskim mjerama daju loše ocjene. 

Pročitajte više