Hrvatska manjina u Srbiji bira novo vodstvo na "izborničkim" izborima

Foto: FAH

U NEDJELJU se u Beogradu održavaju izbori za Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV), krovno tijelo hrvatske manjine u Srbiji sastavljeno od 29 članova, koje ih zastupa u području obrazovanja, informiranja, kulture i službene uporabe jezika.

Vodstvo Hrvata u Srbiji birat će se na posrednim, takozvanim izborničkim izborima, na kojima će pravo glasa imati izbornici – pripadnici hrvatske manjine koji su prikupili 60 sudski ovjerenih potpisa potpore svojih sunarodnjaka.

U nedjelju odluka o novome sazivu HNV-a

Srbijansko izborno povjerenstvo utvrdilo je kako su status izbornika stekla 132 pripadnika hrvatske zajednice, koji će na izborničkoj skupštini u nedjelju s početkom u 12 sati, u zgradi srbijanskog parlamenta, odlučivati o novome sazivu HNV-a.

Za prevlast u krovnome tijelu hrvatske manjine u Srbiji borit će se dvije izborne liste.

Jednu predvodi dosadašnji predsjednik HNV-a, odvjetnik Slaven Bačić čija lista ima potporu jedine parlamentarne stranke ove zajednice, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, kao i desetak hrvatskih udruga te drugih viđenijih Hrvata u Srbiji.

Nositelj druge liste je doktor radiologije Tomislav Stantić, novo lice u hrvatskoj zajednici, koji je javnosti poznat kao dužnosnik stranke G17 plus, predsjednika Mlađana Dinkića. Njega također podupire nekoliko hrvatskih udruga i katoličkih svećenika.

Bačić očekuje uvjerljivu pobjedu


Slaven Bačić je u izjavi hrvatskim medijima u Vojvodini rekao kako očekuje uvjerljivu pobjedu i nastavak dosadašnje politike HNV-a, no da sjenu na nju može baciti izborni proces koji je na ivici zakonitosti.

"Ono što ozbiljno zabrinjava jesu prijetnje i ucjene kojima su izloženi izbornici s naše izborne liste. Zbog posljednjih, ali i ranijih prijetnji neki su pripadnici hrvatske manjine odustali od angažmana na izborima i u zajednici", izjavio je Slaven Bačić.

On je dodao kako iza takvih postupaka stoji jedan izbornik s druge hrvatske izborne liste, no nije ga želio imenovati dok se ne završe izbori.

Bačić: Na skupštini neće biti promatrača

Bačić je rekao i kako regularnost izbora može ugroziti propust državnog izbornog povjerenstva koje nije na vrijeme objavilo dokumente za prijavu promatrača izbora.

"To praktički znači da na izborničkoj skupštini na kojoj se odlučuje o novome sazivu HNV-a neće biti promatrača. Smatram da je time ugrožena regularnost izbora", zaključio je Bačić.

Primjedbe na izborni proces ima i Tomislav Stantić, koji kaže kako protivnički izborni stožer vodi kampanju preuzimanja izbornika, no da to neće dati rezultate.

Stantić: Novo ruho HNV-a


"Za hrvatsku zajednicu idu bolji dani, jer će HNV izgledati bitno drukčije nego do sada. Uvijek je dobro uključiti nove ljude s novim idejama, i to je dobra vijest za cijelu hrvatsku zajednicu", poručio je Stantić.

Neslužbene procjene govore kako od 132 izbornika, njih 92 podupire listu Slavena Bačića, a preostalih 40 Tomislava Stantića.

HNV se financira iz srbijanskog i vojvođanskog proračuna

HNV se bira svake četiri godine i ono može presudno utjecati na ostvarivanje manjinskih prava hrvatske manjine u Srbiji.

Funkcioniranje vijeća se financira iz srbijanskog i vojvođanskog proračuna, pa u ovome tijelu rade četiri stalno zaposlene osobe, dok se većina dužnosti ostalih članova vijeća i radnih tijela honoriraju.

U nedjelju se biraju vodstva i svih ostalih nacionalnih manjina u Srbiji.

Pročitajte više