Hrvatska obrtnička komora traži smanjenje PDV-a i za dostavu hrane

Ilustracija: Shutterstock

HRVATSKA obrtnička komora se protivi odredbi Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost kojim je propisano smanjenje stope PDV-a s 25 na 10 posto u restoranima, ali kojim se to smanjenje ne odnosi na dostavu hrane iz ugostiteljskog objekta ili narudžba za konzumaciju izvan ugostiteljskog objekta.

"Riječ je o uslugama koje koriste catering objekti, objekti jednostavnih usluga, slastičarnice, pizzerije i drugi ugostiteljski objekti koji nude hranu koja se preuzima u objektu ili dostavlja korisniku.

HOK smatra da ovaja Pravilnik i njegovo tumačenje pokazuju temeljno nepoznavanje ugostiteljske struke.

Catering objekti i objekti jednostavne usluge navedeni su u Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti i nikako ne bi trebali biti različiti od ostalih ugostiteljskih objekata u pogledu poreznog tretmana. Iako se navodi da se radi o usklađenju s Europskom direktivom 2006/112/EC te da navedene vrste objekata ne pružaju ugostiteljsku uslugu, pa prema tome i ne mogu imati sniženu stopu PDV-a od 10%, europska praksa nija takva. Konkurentske zemlje koje su uvele sniženu stopu PDV-a za ugostiteljske usluge, kao što su Italija, Slovenija, Francuska, Turska i Španjolska, nisu radile razlike između objekata gdje se hrana konzumira i objektu ili se preuzima u objektu, odnosno dostavlja korisniku, što pokazuju podaci Europske asocijacije HOTREC. Hrvatska obrtnička komora smatra da su na ovaj način navedeni objekti i ova vrsta ugostiteljske usluge zakinuti u odnosu na druge vrste ugostiteljskih objekata te će biti i manje konkurentni", stoji u priopćenju HOK-a.

Pročitajte više