Hrvatska želi razviti zdravstveni turizam, ali prvo mora srediti zakone

Foto: Shutterstock

MINISTARSTVO zdravlja priprema zakonske izmjene koje bi trebale omogućiti razvoj zdravstvenog turizma, a interes za slanjem pacijenata na liječenje u Hrvatsku već su iskazali britanski liječnici, podrijetlom iz arapskih zemalja Bliskog istoka i Afrike, koji su danas obišli KBC Zagreb.

Zakonskim izmjenama do kraja travnja uspostavila bi se nova regulativa radnog vremena liječnika, ukinuli bi se ilegalan rad i "tezgarenja", a kvalitetni lječnici mogli bi više zaraditi, izjavio je pomoćnik ministra zdravlja Miljenko Bura nakon što je izaslanstvu stranih liječnika predstavio potencijale hrvatskog zdravstvenog turizma.

Od posjeta inozemnog izaslanstva u Ministarstvu očekuju promociju hrvatskih medicinskih usluga, uspostavu osobnih kontakata s našim vodećim liječnicima te promociju Hrvatske općenito, a ponajviše otvaranje mogućnosti da britanski liječnici svoje pacijente iz arapskih zemalja šalju na liječenje u Hrvatsku.

Liječnici saudijskih kraljevskih obitelji

Radi se o iskusnim i uglednim liječnicima, koji su tijekom višednevnog boravka u Hrvatskoj posjetili i druge državne i privatne zdravstvene ustanove. Neki od njih liječe članove kraljevskih obitelji sa Saudijskog poluotoka.

Povratnu informaciju o rezultatima posjeta u Ministarstvu zdravlja očekuju za mjesec do mjesec i pol dana.

Vezano uz predstojeće zakonske izmjene, Bura je najavio reguliranje dodatnog rada liječnika, te odnosa javnog i privatnog sektora, kao i izradu strategije zdravstvenog turizma. Otvorile bi se nove perspektive za hrvatske liječnike, što bi trebalo zaustaviti trend njihovih odlazaka u inozemstvo.


Tome bi trebao doprinijeti razvoj zdravstvenog turizama koji su u Ministarstvu prepoznali kao velika šansu za javni i privatni zdravstveni sektor, za proširenje tržišta i korisnika.

Inozemnim pacijentima usluge bi se nudile po ekonomskim cijenama koje bi određivale same bolnice.

Visokoprofitabilni zdravstveni turizam

"Sadašnja zdravstvena administracija i ministar Siniša Varga prepoznali su zdravstveni turizam kao područje koje značajno može odrediti smjer razvoja Hrvatske. Riječ je o visokoprofitabilnoj gospodarskoj grani koja zapošljava razne struke i ima visoku stopu dodane vrijednosti", rekao je Bura.

Ministarstvo planira pozicionirati Zagreb kao grad zdravstvenog turizma. U Zagrebu bi uskoro trebao biti osnovan klaster zdravstvenog turizma, a u pripremi je i klaster dentalnog turizma na razini cijele Hrvatske.

"U to želimo uključiti kreditne linije HBOR-a, poticanje poduzetništva i poslovne konkurentnosti, te europske fondove. Interes je veliki", kaže Bura.

Prošlog je tjedna s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom dogovoreno da se za potrebe zdravstvenog turizma rezervira petnaestak neiskorištenih nekretnina u vlasništvu države. Te bi lokacije dobile posebnu markicu - zona zdravstvenog turizma i sporta, koja bi uključivala sport, ugostiteljstvo i rehabilitaciju.

Hrvatska za arapske pacijente "neotkriveni dragulj"

Abaker Adam, direktor agencije Nur Holidays, koja je organizator posjeta stranih liječnika KBC-u Zagreb, ocijenio je kako je Hrvatska, sa svojim mogućnostima na području zdravstvenog turizma, još "neotkriveni dragulj", a Nur Holidays želi predstaviti hrvatski zdravstveni turizam prvenstveno arapskim pacijentima s Bliskog Istoka i afričkih zemalja.

"Otvorenost Hrvatske prema pacijentima iz arapskog svijeta, brojne prirodne ljepote, a iznad svega vrhunski medicinski stručnjaci i napredne tehnologije i tehnike koje se koriste u kliničkim bolničkim centrima i bolnicama, kao i privatnim zdravstvenim ustanovama, predstavljaju prednosti na kojima Hrvatska treba graditi svoj zdravstveni turizam. Nadamo se da je ovo početak dugovječne i plodonosne suradnje", rekao je Adam.
 

Pročitajte više