Hrvatski biskupi ogorčeni: Zašto se još uvijek pitanje vjeronauka u školama dovodi u pitanje!?

Foto:

"OGORČENI smo činjenicom njegova stalnog dovođenja u pitanje kao redovitoga predmeta u okviru osnovnoga i srednjeg školstva. K tomu i činjenicom različitih oblika diskriminacije vjeronauka kao predmeta. To predstavlja izravno obezvrjeđivanje prava vas roditelja i vaše djece da odgajate u skladu s vašim uvjerenjem, te prava na slobodu očitovanja kršćanske vjere odabirom i pohađanjem vjeronauka u školi", stoji u poruci hrvatskih biskupa povodom dvadesete obljetnice vjeronauka u školama. Roditeljima, djeci i mladima biskupi su poručili kako se često vjeronauk u našoj javnosti predstavlja kao nepotreban.

"Rijetki pojedinačni primjeri ispisa iz vjeronauka predstavljaju kao redovita pojava te tumače da je taj predmet neprivlačan", primjećuju biskupi poručivši roditeljima da i dalje  bez straha upisuju svoju djecu na vjeronauk u školi.

"Zahtijevate puno poštovanje vašeg roditeljskog prava!", poručili su biskupi na kraju.

Podsjetimo kako je nedavno Hrvatska biskupska konferencija na izvanrednom zasjedanju raspravljala o, kako oni kažu, kršenju Ugovora između Svete Stolice i Hrvatske. Povod sastanku bila je odluka da se vjeronauk reducira na samo prva dva razreda u srednjim medicinskim školama.

Pročitajte više