Hrvatski proračun na mukama: Stiže naredba da moramo povećati obrambena ulaganja?

Foto: FAH

BARACK Obama i David Cameron na ovotjednom summitu u Walesu naložit će NATO saveznicima da povećaju svoja obrambena ulaganja. Američki predsjednik i britanski premijer na summit dolaze sa srčanom potporom britanskog vojnog vrha, čiji čelnici optužuju članove Saveza za nedovoljno ulaganje i za "švercanje", prenosi Telegraph.

Obama i Cameron pozvat će europske vođe da povećaju obrambena ulaganja kako bi Savez mogao primjereno odgovoriti na rastuće prijetnje koje ugrožavaju kontinent. Navodno će se tražiti obvezivanje na trošenje najmanje 2 posto BDP-a na obranu.

Fokus dvodnevnog summita bit će krize u Ukrajini i u Iraku.

Diplomatski izvori ističu kako će zemlje koje se još uvijek bore s recesijom odbiti ovaj prijedlog.

Ante Kotromanović, ministar obrane, izjavio je još u svibnju kako će za Hrvatsku, koja još uvijek jako osjeća ekonomsku krizu, biti nemoguće izdvojiti očekivanu svotu za obranu te je istaknuo kako zbog rasprostranjenosti krize većina članica Saveza nije u mogućnosti odvojiti traženih dva posto BDP-a za vojne potrebe.

Trenutačno samo četiri zemlje članice NATO-a zadovoljavaju kriterij od dva posto ulaganja, a u te četiri spadaju Velika Britanija i SAD.

Pročitajte više