Hrvatski stručnjak za informatičku sigurnost investira u hakere

Screenshot: HRT

HRVATSKI stručnjak za informatičku sigurnost, Lucijan Carić, odlučio je napraviti investiciju u hrvatsko poduzeće DefenseCode, specijalizirano za hard-core internet sigurnost.

Leon Juranić, osnivač poduzeća DefenseCode, jedan je od vodećih bijelih hakera i jedan od najboljih stručnjaka za informatičku sigurnost, ne samo u Hrvatskoj, smatra Carić.

Juranićev tim razvio je proizvode za dinamičku i statičku analizu sigurnosti internet aplikacija, koji ulaze u sam vrh onoga što se danas u svijetu nudi. O kakvim se stručnjacima radi, možda najbolje govori podatak da su dva inženjera koji su radili na razvoju danas zaposlenici Googlea, objašnjava Carić.

"Provjera sigurnosti aktivnih internet aplikacija (dinamička analiza) i njihovog izvornog koda (statička analiza) nema alternative. Preko 80% svih web stranica je nesigurno i ima ranjivosti koje malicioznim napadačima omogućuju zloupotrebu resursa, krađu informacija i novca.

Ovakvi napadi, osim velikim materijalnim štetama, rezultiraju i ozbiljnim narušavanjem ugleda pogođenih poduzeća i institucija. Proizvodi poduzeća DefenseCode testiraju sigurnost web stranica na isti način kako bi to radio vješti haker, tražeći sigurnosne propuste i druge probleme koji omogućuju kompromitaciju web stranica i u konačnici cijele korisničke infrastrukture. Proizvodi omogućavaju i analizu samog izvornog koda web aplikacija te otkrivaju pogreške u programiranju koje te aplikacije čine nesigurnim već i prije implementacije", smatra Carić.

Izvozno orijentirano poduzeće


Carić ovu tehnologiju opisuje kao "vrh piramide znanja na području sigurnosti informatičkih sustava i na svjetskom nivou proizvodi je samo mali broj poduzeća".

"U Hrvatskoj ne postoji ni jedno poduzeće koje ima slična rješenja, niti postoji poduzeće koje raspolaže znanjem i tehnologijom za sigurnosnu analizu aplikacija i njihovog izvornog koda na ovom nivou.

Ne samo da vidim potencijal u proizvodima poduzeća DefenseCode, već u Leonu Juraniću vidim vrhunskog stručnjaka, ali i čovjeka koji ima sve osobne kvalitete koje najviše cijenim i koji zaslužuje ovu priliku. Cilj nam je formirati mali i visokostručan razvojni tim koji će proizvode pripremiti za komercijalizaciju. Već smo pokrenuli postupak zapošljavanja pet stručnjaka koji će činiti okosnicu naše ekipe. Poduzeće DefenseCode bit će izvozno orijentirano s primarnim fokusom prema razvijenim informatičkim tržištima. U ovom trenutku u svijetu postoji preko sto milijuna aktivnih web stranica, od kojih samo mali broj koristi sigurnosna rješenja kakva mi nudimo", objašnjava Carić.

DefenseCode je mlada hrvatska tvrtka u kojoj radi nekoliko iznimnih stručnjaka za računalnu sigurnost, čiji su glavni proizvod programi za ispitivanje i zaštitu web stranica, te web aplikacija. Osnivač tvrtke, Leon Juranić, renomirani je sigurnosni stručnjak koji je, između ostalog, surađivao na sigurnosnim projektima s NASA-om, te još nekoliko svjetski poznatih organizacija i kompanija. Cilj tvrtke je ponuditi korisnicima najveću moguću razinu zaštite web stranica i web aplikacija, kao i vrhunsku razinu sigurnosnog ispitivanja aplikativnih rješenja.

Pročitajte više