Human Rights Watch "oprao" splitsku vlast: Zabrana Rive je nagrada za zadrte nasilnike



"GRADSKE vlasti u Splitu trebaju dopustiti da Povorka ponosa 9. lipnja završi na Rivi, kako je prvotno i planirano. Hrvatska policija ima obvezu osigurati miran prolaz povorke, sigurnost njenih sudionika i osigurati da antigay prosvjednici na bilo kakav način ne ometaju i ne prekidaju paradu", poručili su iz Human Rights Watcha povodom "frke" koja je nastala oko trase splitske Parade ponosa.

> Grad Split zabranio paradu na rivi!

> "Vlast u Splitu je primitivna, LGBT ljudi imaju pravo na povorku kao i katolici"

> Pravobraniteljica: Odluka Splita o izmjeni rute Parade je izravna diskriminacija na temelju spolne orijentacije

> Vox populi: Što Splićani misle o Paradi ponosa?

> Split Pride ipak na rivi, ministar Ostojić poručio: Trasa se ne mijenja, kao ni mjesto javnog okupljanja!

Podsjetimo kako je, unatoč prvotno ishodovanim dozvolama, Grad Split 28. svibnja, nakon primjedbi građana, odlučio zabraniti održavanje Gay Pridea na Rivi i promijeniti trasu kojom će prolaziti povorka. Iz Banovine su tad poručili kako su im se tri udruge građana obratile sa zahtjevom da se izmjeni trasa, što je za njih onda podrazumijevalo "promjenu okolnosti". To se iskoristilo kao izlika za odustajanje od Rive kao lokacije za održavanje, iako je Grad ranije iskazao suglasnost za to.


Odbijenica predstavlja direktnu diskriminaciju na osnovi seksualne orijentacije

"Zabrana odabrane rute za Povorku ponosa predstavlja nagradu za pokret nasilne zadrtosti spram LGTB zajednice. Isto tako, ona šalje snažan signal da LGTB osobe ne zaslužuju ista prava kao svi ostali", poručila je Lydia Gall iz podružnice HRW-a za Istočnu Europu i Balkan.

HRW navodi kako ipak postoje i pozitivni pomaci u razvoju ove priče, jer je ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić podržao originalnu trasu povorke i poručio kako policija nema problema s osiguravanjem sudionika Pride na Rivi. Podsjetimo i kako je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova kazala da odbijenica od strane Grada Splita predstavlja "direktnu diskriminaciju na osnovi seksualne orijentacije", odnosno na osnovu pritužbi građanskih udruga s "homofobnim stavom", a ne na osnovu sigurnosnih briga.

Lokalne vlasti ne smiju koristiti prijetnje kao izlike za bježanje od odgovornosti

HRW podsjeća kako se prošlogodišnji Gay Pride u Splitu pretvorio u mali rat, zbog čega je uhićeno 137 osoba. Sve se dogodilo samo dan nakon što je Hrvatskoj potvrđeno članstvo u Europskoj uniji, a upravo je poštivanje ljudskih prava jedan od preduvjeta za članstvo. U napucima Vijeća Europe jasno se specificira da "lokalne vlasti, sudovi, policija i nacionalne institucije koje se bave ljudskim pravima imaju obvezu zaštititi pravo na slobodu izražavanja i mirno okupljanje LGTB osobama i organizacijama koje brane prava takvih osoba".

"Hrvatske lokalne vlasti ne smiju koristiti prijetnje homofobnim nasiljem kao izliku da pobjegnu od svojih dužnosti da osiguraju mirno provođenje Povorke ponosa bez ikakvih ometanja", zaključuje Lydia Gall iz Human Rights Watcha.

HNS: Gay Pride je prilika da Split pokaže svoje drugo lice

Za vrijeme saborske rasprave o izvješću pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, HNS-ova Sonja König osvrnula se i na odluku splitskih vlasti da zabrane gay paradu na Rivi. Poručila je da promjena rute krši ustavne odredbe o pravu na javno okupljanje.

"Upravo bi gradovi i općine trebali osigurati, odnosno štititi prava svih građanki i građana, a ne donositi odluke na štetu ljudskih prava. Upravo je ovo velika prilika da Grad Split pokaže svoje drugo lice jer je podržavanje Gay Pridea postalo mjerilo tolerancije u svim razvijenim državama svijeta", kaže König.

Pročitajte više