Hvala Bogu!

SVATKO normalan pribojavao se da će ovoga rujna Hrvatskoj pasti kreditni rejting, ali eto, "Bog je htio drugačije".

Onaj djelić sekunde u kojem se ovoga prijepodneva promijenio kreditni rejting, to je bez ikakve dvojbe bilo u Božjim rukama. Jer, ako se uzmu u obzir svi oni ekonomisti, statističari, financijski stručnjaci, pa čak i sami članovi Vlade, koji su nas tjednima bez izuzetka zasipali negativnim prognozama - a premijer se u očaju okrenuo Bogu - doista ispada da smo ovaj viši, stabilni kreditni rejting agencije Fitch, doista dobili po Duhu Svetome.

Ili kao doprinos svetom dugu.

Negativno zaduživanje

Svejedno, vijest o povećanom kreditnom rejtingu Hrvatske prvenstveno je namijenjena hrvatskim građanima, a ne stranim kreditorima. Što se njih tiče, rejting Hrvatske ostao je na istoj, negativnoj prognozi, dok je samo prognoza za zaduživanje u domaćoj valuti dignuta na razinu stabilne. Uz opaske o slabim izgledima za rast BDP-a i naglasak na potrebi daljnjeg smanjivanja deficita.

Ali eto, u poplavi loših vijesti i ova se može smatrati dobrom.

Dobra vijest, ali za koga

U prvom redu, dobrom za hrvatsku Vladu. Ona je od početka mandata borbu za kreditni rejting stavila na prvo mjesto državnih prioriteta. Činila je sve kako bi omogućila jeftinije zaduživanje i lakšu otplatu postojećih zajmova, a to se onda pretvorilo u punjenje državne kase i najavu privatizacije svega što još vrijedi.

Fitch Ratings očito je procijenio da je Vlada u tom dijelu bila uspješna.

Stoga, politički gledano, Vlada ima razloga proglasiti ovu vijest velikim uspjehom. Kupila je još dragocjenog vremena, izbjegla bankrot i gospodarsku katastrofu, izbjegla je MMF, a za svoj rad dobila certifikat ugledne međunarodne institucije. Premijer se sada doista može pohvaliti da je Hrvatska, uz Božju pomoć, postala bolja od mnogih zemalja u okruženju.

Trijumfalni osmijesi

Može se pohvaliti i da je netko napokon, nakon jako dugo vremena, ustvrdio da je ova Vlada na dobrom putu. A to je nešto što se nisu usudili izgovoriti čak ni sami ministri, čiji osmijesi s naslovnica režimskih glasila danas isijavaju čisti trijumfalizam.

Trebala bi ovo biti nasušno potrebna doza optimizma, ali ona će uglavnom biti rezervirana za Vladu.

Fatalizam naš svagdašnji

Građanima i dalje ostaje fatalizam, budući da se na njihovoj grbači najvećim dijelom slama ono čime se Vlada sada hvali. Kao što nije bila njihova krivnja što je prethodna vlast uništila zemlju, tako će njihova žrtva biti najveća u onome što ova vlast naziva izvlačenjem iz krize.

Zadržavanje kreditnog rejtinga samo je potvrda da hrvatska država još neko vrijeme neće bankrotirati. Ali će za to vrijeme bankrotirati mnogi u njoj.

Čudo iz Londona

I zbog svega toga, ova vijest iz Londona ravna je čudu. Ravna dokazu da onaj Milanovićev Bog postoji, iako za to nismo još dobili ni jedan relevantan dokaz. Dapače, proteklih tjedana čuli smo samo dokaze koji upućuju na suprotno. Da nema šanse da pored toga što "pada sve što ne treba pasti", sada izbjegnemo i pad kreditnog rejtinga.

Ali eto, izgleda da Bog postoji. I što je još važnije, on je i dalje na Milanovićevoj strani.

Pročitajte više