Hvarski Don Fanucci osuđen na godinu dana zatvora uvjetno

Foto: Ilustracija (Gastone Moschin kao don Fanucci u filmu "Kum II")

HVARSKI umirovljenik Prosper Maričić, samoprozvani Don Fanucci, osuđen je danas u Splitu nepravomoćno na godinu dana zatvora uvjetno s rokom kušnje na četiri godine zbog iznude ugostitelja Kristijana Kelama. Marčić je reketario punih 10 godina, a Kelam mu je u strahu od inspekcija i zatvaranja lokala plaćao po dvije tisuće eura na godinu. Prilikom posljednje transakcije u kolovozu 2012. godine, Maričića je ščepala policija, o čemu je Index potanko izvijestio.

Maričić je negirao da je ikoga reketario, a zamjerio je i na nadimku Don Fanucci. Tvrdi da ga nikada nije rabio i da nije istina da je Kelamu poručio da pogleda film Kum i vidi tko je Don Fanucci. Maričić je objasnio da mu je Kelam dao tisuću eura neposredno prije uhićenja kao naknadu za posao koji je odradio sa tehnikom u njegovom lokalu. Na objavu presude nije došao.

Okrivljenom Index kriv za sve?!

Maričićev odvjetnik Željko Gulišija sasvim sigurno će na osuđujuću presudu uložiti žalbu. Na suđenju je izjavio kako mu je ovo bila jedna od najčudnijih optužnica koju je vidio u karijeri. Ne vjeruje da je Maričić mogao ustrašiti Kelama karakterom iz Kuma jer se radi o jednom od najbezveznijih likova koji pogiba u 15. minuti filma. Teško mu je stoga prihvatiti da je spominjanje Don Fanuccija Kelama moglo toliko uplašiti da pristane 10 godina plaćati reket. 

Maričić je inače na suđenju izjavio kako je na njega pokrenuo hajku Index, i to samo zato jer smo prvi pisali o ovom slučaju. Optužio je tadašnjeg šefa USKOK-a, a danas glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana da je hitno u večernjim satima donio odluku da se krene u akciju protiv njega.

Pročitajte više