Hypo banka i HEP ne žele surađivati s Linićevim rusko-ukrajinskim investitorima



"KAO BANKA koja je u vlasništvu austrijske države poslujemo samo s onim poslovnim subjektima čije je vlasništvo transparentno prikazano, a kapital ozbiljan i vidljiv. S tvrtkom United Energy Commodities ne poslujemo i ne mislimo pregovarati o Diokiju", izjavili su Indexu predstavnici Hypo-Alpe-Adria banke, odbacivši tako bilo kakvu mogućnost pregovora oko njihovog udjela u Dioki grupi s misterioznom tvrtkom UEC, koja ima sjedište u Švicarskoj.

> Linić spašava Ježića prodajom Dina Petrokemije ukrajinskoj firmi s mafijaškim vezama?!

Najveći zalogaj za potencijalne ulagače u Dioki grupu je zemljište na otoku Krku, predviđeno za gradnju LNG terminala. Gornja vrijednost tog zemljišta procjenjuje se na 60 milijuna eura, a zemljište je u cijelosti pod hipotekom Hypo banke. Rusko ukrajinski investitori koji stoje iza UEC-a, a kojima Slavko Linić želi prodati Dina Petrokemiju, zainteresirani su i za to zemljište, no predstavnici Hypa tvrde da je to zemljište već rezervirano za HEP i njegovog strateškog partnera.


"Naš je dogovor s vjerovnicima i vladom RH da nekretnina kroz prodaju dođe u posjed HEP-a, koji će u međuvremenu pronaći strateškog partnera za projekt, i mi se toga držimo dok se dogovor ne realizira", tvrde u Hypou.

Tu su nam informaciju potvrdili i u HEP-u. "Dogovoreno je na razini ministarstva gospodarstva, naše tvrtke i Hypo banke, da se ide u projekt otkupljivanja zemljišta na Krku, jer je ono za nas i za Hrvatsku od strateškog značaja", izjavio je Indexu Zlatko Koračević, predsjednik uprave HEP-a.
 
On je također odbacio mogućnost pregovora s UEC-om oko tog dijela Dioki grupe. Na upit je li HEP u ovom trenutku dovoljno likvidan da od Hypo banke otkupi vrijedno zemljište Koračević kratko odgovara: "Za taj će projekt sredstva biti osigurana".

Pročitajte više