I BiH traži od Švicarske izručenje Nasera Orića

Foto: ICTY

DRŽAVNO odvjetništvo Bosne i Hercegovine zatražilo je u ponedjeljak od pravosuđa Švicarske da im izruče ratnog zapovjednika obrane Srebrenice Nasera Orića upozoravajući da bi se eventualnom predajom vlastima Srbije ugrozila istraga protiv njega i drugih osumnjičenih za ratne zločine, priopćeno je iz Državnog odvjetništva BiH.

Orić je uhićen u Švicarskoj na temelju tjeralice koju je za njim raspisao Interpol Srbije budući ga srbijanske vlasti terete za ratne zločine počinjene na području Srebrenice nad srpskim civilima i vojnicima. U međuvremenu se očekuje odluka švicarskih pravosudnih vlasti.

Prema navodima iz Državnog odvjetništva BiH, ministarstvo pravosuđa ove zemlje uputilo je zahtjev pravosuđu Švicarske Konfederacije u kojem traži da se Naser Orić vrati u BiH i ne izruči srbijanskom pravosuđu "jer bi se na taj način ugrozio predmet Naser Orić i dr. koji se vodi pred pravosuđem BiH, koje je nadležno za procesuiranje ovog predmeta".

"U navedenom predmetu, koji je pokrenut 2006. godine, Naser Orić je ispitan 2008. godine po zahtjevu Okružnog državnog odvjetništva Bijeljina, a predmet je 2009. godine odlukom Suda BiH preuzet u nadležnost Državnog odvjetništva BiH i Suda BiH", navodi se u priopćenju Državnog odvjetništva BiH.

Pojašnjava se da je Orić državljanin BiH te se odazivao pozivima pravosudnih tijela, zbog čega nije zatraženo određivanje mjere pritvora ili drugih mjera zabrane.

Pri tome je Državno odvjetništvo BiH izrazilo spremnost na suradnju s nadležnim Državnom odvjetništvom za ratne zločine Srbije u okviru Protokola o suradnji kako bi se predmet procesuirao pred pravosuđem BiH.

Srbijansko Državno odvjetništvo nedavno je odbacilo mogućnost ustupanja predmeta za ratni zločin protiv Orića i drugih pripadnika Armije BiH pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine.

 
 
 
 

Pročitajte više