I Tatjana Josipović posjetila humanitarni Božićni sajam na Zagrebačkom velesajmu

Foto: Hina

KOZMOPOLITSKI duh grada Zagreba može se osjetiti danas na zagrebačkom Velesajmu, na kojem je održava 20. po redu Božićni sajam, Christmas Bazaar, s ciljem skupljanja sredstava za Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži u Karlovcu.

Tradicionalni je to humanitarni sajam koji organizira Međunarodni klub žena - nevladina, neprofitna udruga koja okuplja žene raznih nacionalnosti koje žive u Hrvatskoj, a otvorila ga je supruga predsjednika države, Tatjana Josipović, koja se i ove godine uključila u tradicionalno humanitarno skupljanje novca.

"Drago mi je da mogu biti dio te akcije, evo već treću ili četvrtu godinu. Ima jako puno posjetitelja, svatko daje neki svoj prilog i nadam se da će to pomoći onima za koje skupljamo novac", kazala je Josipovićeva supruga.

"To je hvalevrijedna manifestacija u kojoj žene pomažu svima kojima je potrebno. Kad god je moguće, uključujem se u njihove akcije", rekla je Tatjana Josipović.

Ovogodišnji 20. božićni sajam okupio je žene iz rekordne 34 zemlje, a organizatori se nadaju da će skupiti dvjesto tisuća kuna.

Cijene su simbolične, a sav prihod ide u humanitarne svrhe

Na sajmu sudjeluju 34 zemlje, pa se na štandovima može probati izvorna marokanska, indijska, egipatska, ruska, japanska hrana, kao i suveniri pojedinih zemalja. Cijene su simbolične, a sav prihod ide u humanitarne svrhe.

"Ono što je meni posebno drago je da u ovoj akciji sudjeluju i naše udruge, koje osjećaju potrebu da pomognu drugima. Recimo, žene Kamenskog, Udruga Debra, udruge za autizam i to je nešto što daje posebnu vrijednost ovoj akciji", naglašava Tatjana Josipović.

Upravo je štand udruge Kamensko jedan od najposjećenijih. Predsjednica udruge Đurđa Grozaj naglasila je da bivše radnice Kamenskog nikad neće zaboraviti kako je to kad nemaš i da se odazivaju na sve humanitarne akcije na koje stignu.

"Imamo evo recimo ove torbe, mi smo ih sašili i ručno oslikali i svaka torba ima svoju poruku. Ovo smo sašile same u radionici. Imamo nakite, podmetače, dekupaže, napravili smo kuglice. Imamo tako za svakog ponešto i svatko se može u nečemu prepoznati", poručuje Grozaj.

"Svake godine skupljamo novac za neku organizaciju izvan Zagreba"

Dugogodišnja organizatorica sajma, Jane Hunter nadodala je da joj je drago što je i ove godine ima puno posjetitelja jer sadržaja ima puno.

"34 zemlje su već zastupljene, imamo hranu i proizvode iz svih zemalja, imamo veliku lutriju, šampanjac kutak, kavu", rekla je Hunter te nadodala kako je Božićni sajam najbolji restoran u gradu i da se degustacijom jela iz cijelog svijeta može osjetiti pravi kozmopolitski duh Zagreba.

Međunarodni klub žena nevladina je i neprofitna udruga koja okuplja žene koje su u Zagreb došle iz raznih zemalja. Božićnim sajmom žele prikupiti sredstva za pomoć hrvatskim institucijama ili grupama koje rade za dobrobit žena i djece. "Svake godine skupljamo novac za neku organizaciju izvan Zagreba", kaže Jane Hunter, "jer u Zagrebu ima svega, a mnogo je područja u Hrvatskoj kojima je pomoć potrebna".

Međunarodni klub žena ne donira sredstva u novcu, već u proizvodima ili uslugama: na zagrebačkome velesajmu dio štandova prodaje predmete ručnog rada, odjeće i nakita iz raznih zemalja, a na drugim se štandovima može u može kupiti tradicionalna hrana.

Pročitajte više