I one su branile Pelješac i Korčulu: Ivana, Nikolina i Antea

Foto: Općina Kula Noriska

MEĐU više od 300 vatrogasaca koji su posljednjih dana nadljudskim naporima branili Pelješac našle su se i dvije vatrogaskinje, pripadnice DVD-a Kula Noriska.


"Otprilike prije mjesec dana 3 pripadnice ljepšeg spola, Ivana Jerković i Nikolina Marević, obje iz Kule Norinske, te Antea Kaleb iz Metkovića, položile su ispit za dobrovoljnog vatrogasca te su se sve tri učlanile u DVD Kula Norinska koje je među najbrže rastućim DVD-ovima u ovom dijelu Hrvatske. Vatrogaskinje nisu dugo čekale da dožive svoje vatreno krštenje i to u najvećem požaru u Dalmaciji ove godine", stoji na službenim stranicama Općine Kula Noriska.

Nakon hitne intervencije na Korčuli, Antea Kaleb i Ivana Jerković zajedno s kolegama su prebačene na Pelješac, kojega sada, nakon čitavog tjedna, polako napuštaju gasitelji.

Raspušten stožer za zaštitu i spašavanje

Nakon analize stanja na požarištima u Janjini i Ponikvama donesena je odluka o raspuštanju Stožera za zaštitu i spašavanje dubrovačko-neretvanske županije, rekao je u subotu oko 18.30 sati glasnogovornik Stožera Goran Cvjetinović.

"Nema više otvorenog plamena zbog čega je donesena odluka o raspuštanju Stožera. Donesen je i plan raspuštanja vatrogasnih postrojbi", rekao je Cvjetinović te dodao kako trenutno na sanaciji požarišta radi oko 250 gasitelja.


"Tijekom jutra bilo ih je oko 320, sada ih je oko 250. Do noći će otići još jedan dio vatrogasaca, a velika većina otići će do konca sutrašnjeg dana", rekao je Cvjetinović.

U požarima na Pelješcu izgorjelo je više od 3500 hektara površine, dio jedne vinarije, brojni vinogradi i maslinici, kao i brojne životinje. Štetu tek treba utvrditi, no sigurno je da je golema.

Gasiteljima na Pelješcu ovo je bila prva mirna noć ovoga tjedna.

Glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović Indexu se javio jutros s dobrim vijestim, na upit kakvo je stanje jutros kaže: "Odlično! Nadamo se da ćemo danas konačno sve riješiti". Kaže kako ima još plamena kod mjesta Ponikve i Janje, ali ništa opasno. Sveukupno, uključujući i Smokvicu na Korčuli, izgorjelo je oko 3500 hektara, što je ogromna površina. "U ponedjeljak će župan vjerojatno proglasiti elementarnu nepogodu, nakon što su općine dostave svoje procjene", dodao je Cvjetinović.

Opožareno 3 500 hektara površine

Nešto kasnije Cvjetinović je putem svog Facebook profila izvijestio: Došao je kraj akcije!

"Vatrogasci po terenu saniraju požarište. Smokvica, Trstenik, Janjina i Ponikve: oko 3 500 hektara izgorjele površine... Srećom, nije izgorjela niti jedna kuća, (nagorio samo dio vinarije Grgić),nitko nije ozlijeđen (osim lakše dva vatrogasca u cisterni koja se prevrnula).. Nažalost, stradalo je dosta vinograda (osobito na dingaču)... Svaka čast svima koji su sudjelovali u akciji.... Fala i bravo!", napisao je.

Dobru vijest jutros javio nam je i zapovjednik DVD-a Orebić zadužen za područje Pijavična i Trstenika,  kaže kako nema otvorenog plamena, sve je jako dobro natopljeno, no strahuje se od vjetra! "Požar ne možemo proglasiti lokaliziranim niti ugašenim, intenzivno natapamo područje, velike žarove na zemlji koji se godinama nakupljaju treba dobro sanirati. Zapuše li vjetar mogao bi rasplamsati vatru. No, zasad je stanje dobro. Mali dio vozila smo prebacili na Ponikve gdje su potrebnija nego ovdje. Svi smo malo umorni, ali radimo i dalje. Najbitnije je dobro natopiti sve", rekao je Indexu jutros Nikša Nogalo.

Kažu nam i kako se vide nekakvi oblaci, pa se nadaju da će i kiša pasti i pomoći da se sve završi.

Jučer je stigla informacija kako je vatrena fronta na Pelješcu duga oko 30 kilometara, te da gori svakih 10-ak metara.

Pročitajte više