I trećeg dana predsjedničkih izbora slab odaziv Egipćana

Foto: Hina

EGIPATSKIM biračima jutros se pretjerano ne žuri da izađu na izbore, unatoč tomu što su oni produljeni za jedan dan kako bi se što većem broju ljudi omogućilo da se izjasne, a njihov slab odaziv mogao bi negativno utjecati na kredibilitet predsjedničkog kandidata Abdela Fataha-Sisija koji se smatra favoritom.

Ranojutarnji obilazak birališta u Kairu pokazuje da će se vlasti možda morati ponovno angažirati da privuku što veći broj birača. Slična je situacija, kako prenosi Reuters, i u Aleksandriji.

Loš odaziv birača u duboko podijeljenoj zemlji nakon narodnog ustanka kojim je s vlasti 2011. svrgnut Hosni Mubarak, promatrači povezuju s političkom apatijom stanovništva koje nije zadovoljno ni činjenicom da bi novi predsjednik države mogao ponovno postati osoba iz visokih vojnih redova.

Egipćani su nezadovoljni i potiskivanjem sloboda među mladim liberalnim stanovništvom te pozivima na bojkot izbora koje im upućuju islamisti.

General Sisi bivši je zapovjednik vojske koji je s vlasti svrgnuo predsjednika Mohameda Mursija, čelnika Muslimanskog bratstva. Sisi je umirovljen, a vojnog se čina odrekao da bi se mogao natjecati na izborima. Svrgnuvši Mursija s vlasti stekao je golemu popularnost otkako je počeo beskompromisan i krvav progon promursijevih pristaša, osobito Muslimanskog bratstva.

Pročitajte više