I učenici iz Pule "izgubljeni" u Jovanovićevom sustavu: "Nestali" prilikom prelaska na drugi nastavni program

Ilustracija: Shutterstock

SLUČAJ crikveničke srednje škole Dr. Antuna Barca, gdje se prvog dana nastave u svom razredu pojavilo 25 učenika "koji ne postoje", odnosno koje je izbrisao računalni program za upise u srednje škole Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta - nije jedini. Kako javlja Glas Istre, u Industrijsko-obrtničkoj školi u Puli su iz sustava netragom nestala četiri učenika.

"Mislimo da je došlo do pogreške kad su ovi učenici prebačeni iz jednog programa u drugi. Oni nisu mogli ostati upisani u prvi program koji su izabrali, jer nije bilo dovoljno upisanih učenika pa im je ponuđena izmjena programa, što su oni i učinili, ali su u tom trenutku ispali iz sustava. Odmah smo uputili dopis Ministarstvu i sad čekamo njihov odgovor. Učenici su normalno primljeni u školu i kazali smo im da dolaze na nastavu. Vjerujemo da će ovaj informatički `lapsus` brzo biti riješen", kazao je Glasu Istre ravnatelj škole Petar Gavrić.

Istovremeno, voditelj projekta e-upisa prof. dr. Vedran Mornar kaže kako greška nije na njima: "Od sedam `nestalih` sve osim jednoga škola je sama prerasporedila na druge programe u svojoj školi, što se može vidjeti i tamo gdje ih je preraspoređivala i na ljestvicama poretka tih drugih programa, a za jednoga je sama škola označila da se želi na jesenskome roku natjecati drugdje, što je učenik i učinio i upisao se u Rovinju". Međutim, u školi ističu kako je tih sedam učenika zaista riješeno, ali sad imaju problem s učenicima koji su upisani u jesenjem roku i kojih jednostavno više nema u sustavu.

Podsjetimo, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović odbacio je jučer odgovornost Ministarstva za slučaj srednje škole u Crikvenici, gdje je u primjeni sustava e-upisa cijeli jedan razred ostao "izbrisan" početkom nove školske godine.

Pročitajte više