IS objavio stravičnu snimku: Ubili su Davida Hainesa, "na Cameronovim rukama bit će krv vlastitog naroda"

Screenshot: Twitter

ISLAMISTI su objavili video snimku na kojoj je, kako tvrde, oteti humanitarac, David Haines. Kako javljaju američki i britanski mediji, na snimci se vidi kratko obraćanje Hainesa Davidu Cameronu.

> Hrvatski zet David Haines život je posvetio pomaganju izbjeglima od sukoba: "Moj je otac junak"

Dok kleči na koljenima, a pored njega stoji militant, Haines čita poruku: "Ja sam David Cawthorne Haines. Želim objaviti da smatram Davida Camerona odgovornim za moju egzekuciju. I vi ste, kao i vaš prethodnik, ušli u koaliciju sa Sjedinjenim državama. Slijedili ste trend britanskih premijera koji nemaju hrabrosti reći ne Amerikancima. Nažalost, britanska javnost će platiti cijenu takvih sebičnih odluka".

Militant koji je s nožem u ruci stajao pored Hainesa dodao je kako će "ovaj Britanac platiti cijenu za Cameronov kompromis".  Nakon toga na snimci se vidi mrtvo tijelo.



Militant je tada kazao kako će pogubiti još jednog Britanca, Alana Henninga. "Ako Cameron bude uporan u borbi protiv IS-a, tada će kao i njegov gospodar Obama, na rukama imati krv vlastitog naroda".



Snimka Hainesova ubojstva autentična, Cameron sazvao hitan sastanak


Videosnimka na kojoj pripadnik Islamske države (IS) odrubljuje glavu britanskom humanitarcu Davidu Hainesu autentična je, potvrdilo je u nedjelju britansko ministarstvo vanjskih poslova, a premijer David Cameron sazvao je hitnu sjednicu kriznog stožera dok osude okrutnog čina stižu iz svijeta.

"Sve ukazuje na to da je snimka autentična i nemamo razloga vjerovati da nije", rekao je glasnogovornik ministarstva za AFP.

Cameron: Ovo je čin čistog zla

Iz britanskog Ministarstva vanjskih poslova ranije su priopćili, prenosi BBC, kako provjeravaju autentičnost snimke, koja je bila objavljena na Youtubeu, ali je uklonjena u roku od nekoliko minuta.

David Cameron kratkom se izjavom obratio javnosti. "Ubojstvo nevinog čovjeka je dostojno prezira i užasno. To je čin čistog zla. Moje je srce s obitelji Davida Haines, koja je pokazala izvanrednu hrabrost. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da ulovimo ubojice i privedemo ih pravdi. Koliko god trebalo", rekao je Cameron.
 

Tweets about "david haines"

Obama osudio "barbarsko ubojstvo" Davida Hainesa

Američki predsjednik Barack Obama u subotu je snažno osudio "barbarsko ubojstvo" britanskog državljanina Davida Hainesa, koje je počinila teroristička skupina Islamska država.


"Sjedinjene Države večeras stoje rame uz rame sa svojim bliskim prijateljima i saveznicima u tuzi i odlučnosti", kazao je Obama u izjavi.

Također je izjavio da će SAD raditi s Ujedinjenim Kraljevstvom i širokom koalicijom država iz regije i cijelog svijeta kako bi počinitelje tog nečuvenog zločina priveli pravdi te kako bi "uništili tu prijetnju narodima naših zemalja, regije i svijeta".

Islamska država (IS) u proteklih je mjesec dana objavila i snimke egzekucije dvojice američkih novinara, Jamesa Foleya i Stevena Sotloffa, a prijeti novim ubojstvom nastave li zapadne zemlje zračne udare na pripadnike IS u Siriji i Iraku.

"Odvratno ubojstvo Davida Hainesa još jednom pokazuje da se međunarodna zajednica mora mobilizirati protiv IS-a, organizacije kukavičluka i sluganstva"

Iz svijeta stižu osude najnovijeg zločina IS-a u Iraku koju u uredu francuskog predsjednika nazivaju "kukavičkom organizacijom". "Odvratno ubojstvo Davida Hainesa još jednom pokazuje da se međunarodna zajednica mora mobilizirati protiv IS-a, organizacije kukavičluka i sluganstva", priopćilo je francusko predsjedništvo.

Službeni Pariz će u četvrtak biti domaćin međunarodne konferencije o Iraku na kojem će biti osnovana koalicija oko Sjedinjenih Država za borbu protiv islamističke organizacije što kontrolira velik dio sjevernog Iraka.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je ubojstvo Hainesa nazvao "neviđenim barbarskim činom". "Tamo gdje vlada IS, tamo se ubija, siluje, pali. Međunarodna zajednica mora odlučno ustati protiv onoga što je prijetnja za Irak, susjednu regiju i za sve nas", rekao je Steinmeier.

Francuska nevladina organizacija ACTED, za koju je Haines radio priopćila je da je "duboko šokirana i užasnuta gnusnim ubojstvom". Taj čin "neće nas odvratiti pomaganja stanovništvu koje pati", ističu u organizaciji za koju "taj barbarski zločin ne može proći nekažnjeno".

Haines je u Kninu obnavljao porušena sela i infrastrukturu

David Haines, britanski humanitarac, koji je godinu i pol dana bio u zatočeništvu islamista oženjen je u Hrvatskoj, ima četverogodišnje dijete. Haines, porijeklom iz škotskog Pertha, u Hrvatsku je stigao 2000. godine. Kao šef ureda u Kninu njemačke humanitarne organizacije ASB četiri godine vodio je projekte revitalizacije civilnog života, velike infrastrukturne radove i obnovu porušenih kuća u okolnim selima. Iza sebe ima 23 godine godine humanitarnog rada.

Haynes je u Hrvatskoj zasnovao obitelj i pokrenuo posao, no 2012. godine u Sudanu je radio ponovno na poslovima humanitarne pomoći, a zarobljen je u ožujku 2013. godine na granici Turske i Sirije, također prilikom humanitarnog rada. Uz četverogodišnjakinju u Hrvatskoj, ima i 17-godišnju kćer iz prvog braka.

Pročitajte više