IS potisnut iz Kobanea

Foto: Hina

DŽIHADISTI skupine Islamske države (IS) izgubili su svoja uporišta u sirijskom gradu Kobaneu, i sada kontroliraju tek 20 posto teritorija grada, naveo je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) u ponedjeljak.

Postrojbe zaštite kurdskog naroda (YPG) bore se protiv džihadista već više od četiri mjeseca i kontroliraju najveći dio Kobanea, grada koji se nalazi na samoj granici s Turskom, precizira SOHR.

Kurdski borci su povećali svoj teritorij nakon žestokih sukoba u nedjelju navečer. Najmanje 14 džihadista je poginulo u sukobima, precizirala je organizacija stacionirana u Velikoj Britaniji.

Međunarodna antidžihadistička koalicija koju vode Sjedinjene Države je izvela najmanje osam zračnih napada na Kobane, prema priopćenju zapovjedništva stožera zaduženog za operacije.

Džihadisti IS-a od sredine rujna pokušavaju zauzeti Kobane, što bi im omogućilo kontrolu velikog pojasa teritorija duž sirijsko-turske granice.

U susjednom Iraku, gdje je IS također zauzeo velika područja, džihadisti su pogubili osam osoba, među kojima četvoricu policajaca, prema fotografijama objavljenima na internetu.

Pročitajte više