"ISIS ne uništava drevne lokacije, nego ih prodaje na crnom tžištu"

Foto: ISIS

MILITANTI Islamske države neumorno uništavaju drevne povijesne lokacije, a iako se na prvi mah čini kako je razlog tome njihova mržnja prema drugim religijama, motivi su im sasvim drugačiji, tvrdi jedna arheologinja, koju prenosi Independent.

Ona, naime, tvrdi kako oni ne uništavaju predmete već ih prodaju na crnom tržištu, dok snimkama demoliranja samo podižu cijenu predmeta poput kamenih lica, reljefa ili kipova.

"Svaki predmet koji Islamska država prodaje iz Palmire neprocjenjiv je. To su milijarde dolara. Tržište postoji. Prihvatit će svaki predmet i platit će se koliko god treba. Islamska država na dobitku je kod svakog koraka, kod svakog uništenja", rekla je Joanne Farchakh te dodaje kako se starine iz Palmyre već prodaju u Londonu te drugim dijelovima Europe, tek nekoliko mjeseci nakon što je ISIS zarobio drevni grad.

Kada su u Iraku počeli zauzimati drevna nalazišta snimili su svoje borce kako uništavaju sve što vide. Ubrzo su uvidjeli kako na taj način ne dobivaju maksimalnu pažnju.

"Islamska država uči na svojim pogreškama. Uništili su Nimrud u jednom danu, no objavili su samo 20 sekundi snimke", rekla je i dodala da sada čekaju da skupine za ljudska prava upozore na demoliranje nalazišta nakon čega ih ISIS postepeno uništava, kao što su to u posljednje vrijeme radili u Palmyri. Na taj način dobivaju publicitet i podižu vrijednost ukradenim predmetima. Uništavanjem lokacija prikrivaju krađu.

Pročitajte više