Idu li Zagrepčani na ljetovanje unatoč krizi?

Foto: Ranko Šuvar/Cropix

ŠPICA je sezone, jadranske plaže su pune, a turistički rezultati obećavajući. Hrvatska privlači sve više stranaca, no što je s domaćim gostima? Media servis je pitao Zagrepčane planiraju li uopće ljetovanje ili ih je sad već dugogodišnja kriza potpuno dotukla?

"Da, planiram. Da, ide se svake godine. Planiram u Istru. Moramo se odmoriti od svega ovoga. Mislim da si svatko mora priuštiti barem vikend i maknuti se iz grada. Planiramo, ali u 9. mjesecu jer je sada preskupo. Možda za vikend. Nažalost. ne radi posla. Možda u 9. mjesecu", kažu Zagrepčani.

Neki skupi, luksuzni godišnji odmori građanima nisu ni na kraj pameti. Iako ima i onih bez financijskih poteškoća, većini su omiljene opcije ljetovanje kod prijatelja ili kratki odlasci na more na dug.

"Imamo kamo otići tako da ne moram puno potrošiti. Moguće je, ali nije baš najlakše. Ja sam sretno rastavljen, živim sam i mogu si priuštiti. Za tjedan dana možda neka opcija. Naravno, naša hrvatska stvar, uzet će se na rate. Radim u dobroj firmi pa mogu. Malo ćemo kampirati, malo pješačiti, tako da nam neka velika lova za to ne treba", ističe jedan građanin.

I dok Zagrepčani jedva čekaju pobjeći na more, glavni grad se puni sa sve više stranih turista. U lipnju ga je posjetilo više od 85 tisuća ljudi, što je u odnosu na prošlu godinu porast od 17 posto.

Najviše gostiju došlo je iz Njemačke, Italije, te SAD-a.

Pročitajte više