Ina u šest mjeseci ostvarila 443 milijuna kuna dobiti

Foto: Arhiva

U PRVIH šest mjeseci 2013. godine dobit Ine iz osnovnih djelatnosti iznosila je 610 milijuna kuna. U istom razdoblju ostvareno je 443 milijuna kuna neto dobiti.

"Takav je rezultat u velikoj mjeri potaknut poboljšanjima u učinkovitosti, posebice u upravljanju troškovima materijala i usluga, energije te u optimizaciji prihoda. Iako je gospodarsko okruženje ostalo izazovno, zahvaljujući stalnim unapređenjima tijekom prethodnih kvartala, EBITDA INA Grupe u prvom polugodištu 2013. iznosila je preko 1,75 milijardi kuna. Prihodi INA Grupe na ključnim tržištima, samim time i glavnim izvorima prihoda iznose 13,4 milijardi kuna", priopćili su iz Ine.

Ina je ojačala svoju prisutnost na ključnim izvoznim tržištima pa je tako prodaja u Sloveniji više nego utrostručena, dok je u BiH ostvaren rast prodaje od pet posto.

Komentirajući financijske rezultate, predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott je podsjetio da je gospodarsko okruženje INA Grupe i tijekom prvog polugodišta 2013. godine ostalo izazovno te je korištenje internih poboljšanja i dalje imperativ kako bi se održao stabilan pozitivan rezultat. Dodao je da su ulaganja u prvih šest mjeseci 2013. godine porasla za 23% u odnosu na isto razdoblje u 2012. godini, dosežući iznos od 500 milijuna kuna.
 
"Najveći udio kapitalnih ulaganja odnosi se na segment Istraživanja i proizvodnje kao ključni segment rasta cijele Grupe. Nastavlja se intenzivna bušačka kampanja na kopnu, te smo stavili naglasak na nove istražne i razradne projekte na sjevernom Jadranu, u okviru kojeg smo započeli istražno bušenje s platformom Labin. Istražne aktivnosti intenzivirane su i u Egiptu gdje je INA povećala svoj udjel u koncesijama East Yidma i Disouq. Usporedno s ulaganjima u istraživanje i proizvodnju, u tijeku je provedba projekata zaštite okoliša i unaprjeđenja učinkovitosti u rafinerijama u Rijeci i Sisku, kao i pripremne aktivnosti za projekt duboke konverzije u Rafineriji nafte Rijeka i nastavak programa modernizacije maloprodajne mreže, s ciljem osiguranja budućeg rasta", zaključio je Áldott.

Pročitajte više