Index doznaje: Josipovićev ZAMP Josipovićevom prijatelju isplatio 33 milijuna kuna!

HRVATSKO društvo skladatelja u samo jednoj godini preko ZAMP-a je isplatilo više od 33,6 milijuna kuna privatnoj tvrtki Emporion, koja je u vlasništvu Marka Vojkovića, obiteljskog prijatelja predsjednika države Ive Josipovića. Predsjednik Josipović, podsjetimo, jedan je od utemeljitelja ZAMP-a, a za poslove koje je Vojkovićev Emporion odradio za Hrvatsko društvo skladatelja nikakav natječaj nije raspisan s obzirom da ZAMP kao udruga građana nije dužna raspisivati javne natječaje kod dodjele poslova.

> Demantij ZAMP-a: Emporionu smo platili samo 16,7 milijuna kuna, a ne puni fakturirani iznos

> Josipović: Nemam nikakve veze s tim što je moj prijatelj dobio milijune od ZAMP-a, Babić laže!

Ono što je trebao raditi ZAMP, radio je Emporion?

Podaci o spomenutoj transakciji poznati su Poreznoj upravi, koja je 2005. godine ispitivala poslovanje ZAMP-a i Emporiona. U službenom dopisu, koji je u posjedu Indexa, Porezna uprava tada je utvrdila kako postoji osnovana sumnja da je HDS preko ZAMP-a suprotno zakonu prenio sve poslove kolektivnog ostvarivanja autorskih i srodnih prava na privatnu tvrtku Emporion, što je suprotno Zakonu o autorskim i srodnim pravima. Drugim riječima, pitaju se,  je li poslove ZAMP-a obavljala tvrtka Emporion?

Za razdoblje od siječnja do studenog 2004. godine na 11 zasebnih računa Emporionu je uplaćeno 29,3 milijuna kuna na temelju potpisanog ugovora između te tvrtke i ZAMP-a. Poreznoj upravi posebno je upao u oči i račun od 1,5 milijuna kuna za prosinac 2004. godine, utemeljen na Ugovoru o poslovno-tehničkoj suradnji. Sporan je i račun od 2,4 milijuna kuna na temelju "razlike naknade", kao i 300 tisuća kuna za kompjutersku opremu i informatičke usluge.

"S obzirom na odredbe članka Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, kod poreznog nadzora se pojavila sumnja da porezni obveznik HDS nije bio ovlašten prenijeti poslove kolektivnog ostvarivanja zaštite autorskih prava na društvo Emporion jer je očigledno da se ne radi samo o obavljanju administrativnih, tehničkih ili pomoćnih poslova od strane Emporion za HDS.", stoji u zaključku Porezne uprave iz 2005. godine koji je upućen prema Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo (DZIV). Naime od te ustanove tražio se odgovor je li moguće da Emporion, a ne ZAMP, ima odobrenje DZIV-a za obavljanje djelatnosti ostvarivanja autorskih prava.

Direktor ZAMP-a: Emporion je angažiran samo za dio "administrativnih, tehničkih i pomoćnih poslova" te za veći dio informatike

"ZAMP je dio svojih poslova, posebno informatičkih, nekih poslova unosa podataka i knjigovodstvenih poslova povjerio toj privatnoj tvrtki, tako se radi posljednjih 20 godina. Mislimo da smo napravili dobar posao, jer cijeli sustav dobro funkcionira", rekao je direktor ZAMP-a Nenad Marčec kada smo ga upitali što zapravo Emporion radi za ZAMP.

Da se radi isključivo o informatici, pomoćnim poslovima i knjigovodstvu ponovio je dva puta a dodao je i kako se po važećem zakonu samo pomoćni poslovi mogu davati drugim tvrtkama.

Ne zna za 33 milijuna kuna

Marčec kaže da nije upoznat s nalazom Porezne uprave o uplati više od 33 milijuna kuna, rekao je da mu je to prva informacija. "Cijeli sustav zaštite potroši 30-tak milijuna kuna, a njima zapravo ostaje jedan manji dio", zaključio je Marčec kada smo ga upitali je li moguće da Emporion zaradi toliko od ZAMP-a.

Hoće li DORH reagirati?

Sasvim sigurno ovaj slučaj trebao bi biti i predmetom najnovije istrage Državnog odvjetništva jer je prema našim informacijama Županijskom državnom odvjetništvu podnesena prijava zbog "neovlaštenog kolektivnog ostvarivanja prava". Podnijela ga je bivša djelatnica Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo. U prijavi se tvrdi i da je bilo zataškavanja poslovnog odnosa između HDS-a i Emporiona.


U prijavi se otvoreno sumnja u pokrivanje poslova Emporiona te poziva Odvjetništvo da ispita tvrtke kćeri Emporiona: Emporion alfa, Emporion centar, Emporion integra, Emporio plus... 

ZAMP i Emporion na istoj adresi

Zanimljivo je spomenuti i kako ZAMP djeluje na istoj adresi kao i tvrtka Emporion Centar, tvrtka kćeri Emporiona, u kojoj je Vojković također direktor. U istoj zgradi nalazi se i sjedište sporne tvrtke Adriatica.net inače osobni projekt Marka Vojkovića koja je i dalje u središtu istrage Državnog odvjetništva zbog dokapitalizacije Slobodne Dalmacije o čemu smo pisali u više navrata.

Pročitajte više