Index doznaje: Policija upala u Novi list, sumnja se u izvlačenje novca iz tvrtke!

Foto: Arhiva

POLICIJA je upala u Novi list! Informaciju nam je potvrdio Damir Cupać predstavnik radnika tog riječkog dnevnika u Nadzornom odboru.

"Policija radi temeljem kaznene prijave koju je podnio Sindikat novinara u Novom listu te ja osobno kao predstavnik radnika u Nadzornom odboru Novog lista", potvrdio nam je Cupać. Kako neslužbeno doznajemo ispituje se navodno izvlačenje novca iz tvrtke te niz navodno štetnih ugovora koje je potpisivala Uprava Novog lista. Tereti se vlasnik Novog lista Albert Faggian, predsjednik Uprave Gordan Knežević te član Uprave Slaven Žmak.

Izlazi tekst o Faggianovom poslovanju

Gordan Knežević, predsjednik Uprave Novog lista, potvrdio je za Radio Pula da je podignuta kaznena prijava. Ističe da ovo nije prva prijava takvog tipa.

"Svatko ima pravo misliti da je to pravi put za rješavanje problema, a ja se ne osjećam odgovornim za bilo što", kaže Knežević.

Šef Uprave Novog lista potvrdio je i da će u sutrašnjem broju riječkog dnevnika izaći tekst o Faggianovom poslovanju: "Što se tiče objave teksta o Faggianu, stvar je redakcije da se odredi što i kakav tekst će napisati i ja u to ne ulazim".

Novi list prestaje izlaziti?


U Novom listu stanje je teško, a radnici bi mogli i u štrajk zbog zaostalih plaća. Kako doznajemo u tijeku su pregovori radnika s Upravom tvrtke kako bi se prevazišla "loša financijska situacija". 

Naime, zaposlenici Novog lista nisu još dobili plaće za veljaču. Kada će biti isplaćene - ne zna se. Upitno je i hoće li Novi list moći nastaviti s redovitim izlaženjem, s obzirom da navodno nema dovoljno novca ni za nabavku materijala za tiskanje.

"Nije problem što plaća kasni, nego je problem hoće li, s obzirom na lošu financijsku situaciju ona ikada stići", komentirao nam je jedan od zaposlenika te tvrtke. 

Za policiju posla ima i u Glasu Istre?

Paulo Gregorović, glavni sindikalni povjerenik u Faggianovom Glasu Istre, u razgovoru za Radio Pula također je najavio prijavu protiv uprave Glasa Istre zbog nesavjesnog poslovanja. Gregorović ističe da plaće u Glasu Istre kasne od početka godine. Tek su ovog tjedna isplaćene plaće za siječanj.

"Izjašnjavanju o štrajku odazvalo se 90 posto članova sindikata, od kojih je 80 posto glasalo za štrajk. Plaće za veljaču također nisu isplaćene te ćemo isti postupak pokrenuti sredinom travnja, ali pitanje je što će biti dalje. Od danas nas više neće tiskati Novi list zbog više od 10 milijuna kuna duga prema tiskari, koje zajedno imaju Glas Istre i Zadarski list, oba u vlasništvu Alberta Faggiana. U pitanje dolazi i razmjena tekstova, situacija je dosta neizvjesna i svaki dan očekujemo novi šok", kaže Gregorović.

Tiskanje upitno zbog dugova


Knežević kaže da se tiskanje Glasa Istre neće prekinuti pod uvjetom da iz Pule svakog dana budu stizao novac za tisak.

"Glas Istre ima određenu količinu duga prema tiskari Novog lista, koji je u ovom trenutku velik problem za Novi list. Bez obzira na gotovo polustoljetnu suradnju Novi list je stoga morao poslati Upravi Glasa Istre obavijest da će zbog smanjenih zaliha repromaterijala biti prisiljen prekinuti tisak, s obzirom na to da je dug Glasa Istre takav da ugrožava likvidnost Novog lista te ne možemo stvarati zalihe repromaterijala", kaže Knežević.

Dug Glasa Istre, prema Kneževiću, iznosi oko šest milijuna kuna, dok je Zadarski list za tiskanje Novom listu dužan 1,8 milijuna kuna. No, kako kaže Knežević, i iz Zadra i iz Pule trenutno svakog dana dolazi određena količina novca, tako da se dug smanjuje.

"Prijeti nam nestanak i gašenje"

Marinko Glavan, glavni sindikalni povjerenik u Novom listu, za Radio Pula je izjavio kako se boji da i "Novom listu i Glasu Istre, ako se ovako nastavi, prijeti gašenje i nestanak".

Odnosi između ova dva regionalna dnevnika, koji imaju istog vlasnika, trenutno nisu najbolji. Glas Istre dužan je Novom listu za tiskanje više milijuna kuna, zbog čega se neće više tiskati u Rijeci nego u Zagrebu.

"Osnovni problem između Glasa Istre i Novog lista je što Glas Istre ne plaća tiskanje Novom listu, a Uprava Novog lista nije poduzela ništa. A nije poduzela ništa jer obje firme imaju istog vlasnika koji tu ima nekakvu svoju korist, koji je obje firme premrežio kreditima i nekakvim poslovnim odnosima i sve nas zajedno vodi u vrlo lošem smjeru", kaže Glavan.

Faggian preuzeo Novi list nakon Ježića

Podsjetimo kako je 2011. godine Albert Faggian preuzeo gotovo preko noći Novi list, nakon što je odstupio Robert Ježić.

"Što se tiče poslovanja, nemoguće je poslovati tako da uzimate kredit da biste isplaćivali plaće. Naše plaće ovise o tome koliko novina prodajemo, koliko zaradimo od marketinga i tiskare. Koliko imate toliko možete potrošiti. U medijima najveći dio prihoda odlazi na plaće", rekao je Faggian kada je 2011. godine preuzeo Novi list.

Priznao je da je prije preuzimanja razgovarao sa županom Primorsko-goranske županije Zlatkom Komadinom i gradonačelnikom Rijeke Vojkom Obersnelom. Osim Novog lista, Faggian je vlasnik i Glasa Istre, kao i Zadarskog lista.

 

Pročitajte više