Index doznaje: Povećava se broj oboljelih nakon cjepiva za gripu, istraga se širi i na Srbiju



SVE JE veći broj pacijenata u Hrvatskoj za koje se sumnja da su nakon cijepljenja protiv gripe oboljele od ekstremno teškog oblika neuromuskularnog oboljenja nazvanog Guillain-Barreov sindrom

Obrađuje se šest slučajeva

Podsjetimo kako su do sada bila poznata četiri slučaja za koje se sumnja da su oboljele nakon cijepljenja, no u međuvremena pojavili su se još dva nova slučaja koja se obrađuju. Jedna je osoba za koju se sumnja da je oboljela nakon primanja cjepiva protiv gripe preminula, jedna je tjednima bila u komi a preostali sumnjivi pacijenti ostali su invalidi. S obzirom da se radi o visokom broju oboljelih cijeli slučaj prijavljen je Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), potvrdila nam je kako se trenutno ispituje šest sumnjivih slučajeva, a jedan je slučaj proslijeđen Srbiji. Valja podsjetiti na napise medija iz Srbije koji su tvrdili da su cjepivo za svinjsku gripu nabavili preko Hrvatske, a navodno se tadašnji hrvatski ministar zdravstva o tome javno pohvalio.

Osnovan stručni tim

"Kako bi se utvrdilo postoji li povezanost primjene cjepiva i pojave Guillain-Barréovog sindroma u navedenim slučajevima, HALMED je formirao Stručni tim sastavljen od HALMED-ovih stručnjaka za farmakovigilanciju te vanjskih stručnjaka, doktora medicine specijaliziranih za epidemiologiju, imunologiju, infektologiju, genetiku i neurologiju. Ovaj tim će, pod stručnim vodstvom HALMED-a, obaviti potpunu obradu i evaluaciju navedenih prijava sumnji na nuspojave cjepiva", potvrdili su nam iz HALMEDA dodajući da su svi potencijalno sumnjivi slučajevi kao posljedicu GBS-a imali otežano kretanje, te da je jedna osoba preminula. Slučaj preminule pacijentice, koja je cjepivo primila u Republici Srbiji, proslijeđen je srpskoj agenciji za lijekove na daljnje postupanje, potvrdili su nam u ovoj Agenciji.


Ustanove koje u Republici Hrvatskoj sudjeluju u postupku utvrđivanja eventualne povezanosti između primjene cjepiva protiv gripe i pojave Guillain-Barréovog sindroma su Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Rezultati prije sezone cijepljenja

"Napominjemo kako je riječ o zahtjevnom i opsežnom postupku, a rezultate možemo očekivati prije sljedeće sezone cijepljenja, dakle na vrijeme za eventualne nove sigurnosne preporuke i slične postupke", naglasili su nam iz HALMEDA.

Posebno su sporne dvije sezone cijepljenja protiv gripe kada je nabavu vodio tadašnji ministar zdravstva Darko Milinović. Za nabavku cjepiva potrošeno je više od 70 milijuna kuna, dok su pojedinci u medijima upozoravali da je cjepivo na brzinu izašlo iz laboratorija i da nije dovoljno provjerena njegova učinkovitost, kao ni moguće nuspojave.

Pročitajte više