Index doznaje: Zagreb ne može na Expo u Milanu

Foto: FAH

HRVATSKA neće sudjelovati na ovogodišnjoj Svjetskoj izložbi u Milanu koja će se održati početkom svibnja. Unatoč tome što smo prvotno potpisali sporazum o sudjelovanju na Expou 2015, Vlada je od cijele priče odustala, navodeći kao razlog troškove koje su uzrokovale velike poplave u Slavoniji.

Pa podsjetimo kako je napušteni aranžman trebao izgledati.

Hrvatska je za predstavljanje svojih čari iz oblasti turizma, ekologije, prehrane i drugih područja trebala dobiti 250 četvornih metara prostora, a kao dio paviljona ostalih zemalja Mediterana.Sama participacija na Expou trebala nas je koštati 1,7 milijuna eura, no Talijani su nam htjeli izaći ususret, te smo dobili "popust" od 500 tisuća eura.

Unatoč znaku dobre volje s talijanske strane, Hrvatska je ostala ustrajna u odustajanju od sudjelovanja na Svjetskoj izložbi te je Italija u srpnju 2014. godine uklonila Hrvatsku s popisa sudionika Expoa.

Sa 145 zemalja iz čitavoga svijeta, tisućama tvrtki i preko 20 milijuna očekivanih posjetitelja, ovo izdanje Svjetske izložbe najveće je u povijesti, a turističke mediteranske zemlje mogle bi debelo profitirati od kontakata, promidžbe i drugih pozitivnih aspekata promocije koje donosi ovakva manifestacija.

Bandić, neočekivani spasilac državnoga ugleda

Ipak, na trenutak se učinilo kako bi Hrvatska ipak mogla imati svoje predstavništvo na Expou, i to kroz izravni angažman Milana Bandića, koji je od Vlade zatražio da Grad Zagreb sudjeluje na izložbi umjesto države. 

Čak je i na službenim stranicama Grada Zagreba objavljeno kako se gradonačelnik Bandić krajem srpnja 2014. godine sastao s talijanskim senatorom  Aldom di Biagiom u sjedištu talijanskog Ministarstva vanjskih poslova, kako bi s njime porazgovarao o mogućnosti sudjelovanja Grada Zagreba na Svjetskoj izložbi.

"Na sastanku se razgovaralo i o mogućnosti da se 1. svibnja 2015., na otvorenju EXPO-a, u Milanu otkrije kip Ruđeru Boškoviću, znanstveniku koji, kako su naglasili Bandić i Di Biagio, najbolje predstavlja suradnju i odnose dva naroda", stoji u objavi na stranicama Grada.

A onda je negdje "zapelo".

Grad Zagreb: Nećemo sudjelovati na Expou, kriva je Vlada

Na Indexov upit o razvoju situacije vezane uz sudjelovanje Grada Zagreba na izložbi, iz Grada su nam poručili kako je Bandić poslao čak tri pisma Zoranu Milanoviću te kako ni na jedno od tih pisama nije dobio odgovor.

Dodali su i kako je "talijanska strana je pozdravila spremnost Zagreba za preuzimanjem financiranja i organiziranja sudjelovanja Republike Hrvatske".

"Grad Zagreb nažalost neće sudjelovati na Svjetskoj izložbi EXPO 2015 u Milanu, unatoč činjenici da je gradonačelnik Milan Bandić uputio tri pisma predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću tražeći suglasnost Vlade Republike Hrvatske da Grad Zagreb, u ime Republike Hrvatske, preuzme organizaciju te financijsku provedbu sudjelovanja na EXPO-u.

Naime, gradonačelnik je 28. srpnja 2014. održao sastanak u Ministarstvu vanjskih poslova Italije - Farnesina, na temu sudjelovanja Grada Zagreba na EXPO-u 2015 u Milanu.
 
Talijanska strana je pozdravila spremnost Zagreba za preuzimanjem financiranja i organiziranja sudjelovanja Republike Hrvatske, u organizaciji Grada Zagreba, na Svjetskoj izložbi", rekli su Indexu iz Grada Zagreba.

Milanović izignorirao tri pisma
 
"Kako na EXPO-u mogu sudjelovati samo države i međunarodne organizacije, što znači da je Gradu Zagrebu potrebna dozvola od strane Vlade RH za sudjelovanjem, nakon povratka iz Italije gradonačelnik je 30. srpnja 2014. obavijestio premijera Zorana Milanovića o održanom sastanku te zatražio odobrenje od strane Vlade RH da Grad Zagreb preuzme organizaciju i financiranje.
 
- 5. rujna 2014. - poslana požurnica
- 6. listopada 2014. – poslana druga požurnica
- 6. listopada 2014. – poslano pismo predsjedniku RH
 
Nažalost, Grad Zagreb nikada nije dobio odgovor iz Vlade Republike Hrvatske", zaključili su.

Index se za provjeru navoda Grada Zagreba obratio i Vladi, no iz Vlade se već više od dva tjedna nisu udostojili odgovoriti na naše upite, što, igrom slučaja, donekle ide na ruku Bandićevoj tezi.

Pročitajte više