Index prvi pisao o aferi: Petric dao iskaz Uskoku, istraga protiv Mikulića i zbog stanova u Podstrani?

Foto: Index

UMIROVLJENI pripadnik Specijalne policije Kristijan Petric ispitan je ovog tjedna u svojstvu svjedoka u Uskoku u postupku koji se vodi protiv Dinka Mikulića, pomoćnika ministra branitelja, koji je godinama bio zadužen za podjelu stanova braniteljima, invalidima i stradalnicima Domovinskog rata.

> Drama u Podstrani: Ministarstvo taji tko dobiva stanove za invalide i stradalnike Domovinskog rata!

> Što se dogodilo: Sutra u Podstrani dijele stanove stradalnicima, Kosorica ne dolazi?!

Širi se istraga

S obzirom na tajnost postupka nije poznato što je Petric kazivao Uskoku, ali se da pretpostaviti da se istraga protiv Mikulića osim za nezakonitosti kod dodjele stanova na području Varaždina, širi i u Dalmaciju.

Kako neslužbeno doznajemo od izvora bliskog istrazi, sporna je dodjela stanova u Podstrani, ali i u Trogiru te Kaštelima.

Drama u Podstrani

Index je detaljno izvještavao o drami koja se događala uoči podjele stanova stradalnicima u Podstrani. Datum podijele ključeva bio je neposredno pred izbore koncem 2011. godine, no začudo na svečanosti se nisu pojavili ni tadašnji ministar Tomislav Ivić, a ni predsjednica Vlade Jadranka Kosor, koja je početkom godine otvorila radove.

Nikada se nije doznalo zbog čega se nisu pojavili u Podstrani. Moguće da je tome pridonijela i serija Indexovih napisa o velikom nezadovoljstvu među braniteljskom populacijom jer lista korisnika stanova nije zaključena sve do posljednjeg trenutka.

Bez odgovora ostali i u Općini

Pokušavali smo tih dana provjeriti i kod samog Dinka Mikulića u čemu je problem i zbog čega cijeli postupak nije javan i transparentan kako bi se otklonile sve sumnje u namještanje. Nažalost, Mikulić nije nam se javio.

Zanimljivo je da su odgovore na ista pitanja tražili i dužnosnici Općine Podstrana koji su također bili pod velikim pritiskom zbog značajnog interesa za tih 15 stanova. Ni njima nisu ništa odgovorili.

Kosoricu na dodjeli stanova u Rudinama čuvali zbog prijetnji

Petric je, kako neslužbeno doznajemo, opisao cijelu tu situaciju te iznio svoje sumnje u nezakonitosti. Uskok bi trebao utvrditi je li i za koliko je Mikulić "štimao" spisak te kako je bilo moguće da se takve stvari događaju, i to godinama. Što je bilo poznato ministru Iviću? Navodno je bio upoznat sa zakulisnim igrama. Je li reagirao?

I ranije je bilo dosta nezadovoljstva oko kriterija za podjelu braniteljskih stanova. Koncem 2008. godine prilikom dodjele u Rudinama premijerku Kosor čuvalo je značajno osiguranje jer je par dana uoči svečanosti dobila prijetnje branitelja koji je "izvisio". Jedan od većih problema bio je i što su zbrinjavani ljudi "sa strane", a ne oni koji su prijavljeni u mjestima u kojima su stanovi sagrađeni.

Zanimljivo je možda da je Mikulić "preživio" dva mandata HDZ-ove Vlade, premda je riječ o SDP-ovom, točnije kadru Milana Bandića.

Pročitajte više