Index sa sarajevskim prosvjednicima: "Dosta nam je gladi i siromaštva! Lopove u zatvore!"

Foto: Index

INDEX je i četvrti dan bio na sarajevskim ulicama na kojima prosvjednici traže promjene, bolji život. Danas se u Sarajevu nije dogodio novi rušilački pohod, građani su mirno i strpljivo pokušali izvući uhićene kolege.

"Djecu napolje, lopove u zatvore", bila je glavna parola dvije tisuće prosvjednika koji su kružili gradom od postaje do postaje tražeći prosvjednike uhićene u petak i subotu.

"Seremo se na ovo društvo, dva dana ne znamo gdje su nam djeca, sram da vas bude. Nemamo nikakvih informacija, nećemo nikoga tući, nikoga vrijeđati. Hoćemo samo da vidimo svoju djecu", vrištali su zabrinuti roditelji.
 
Na kraju, uspjeli su se izboriti, te je Tužiteljstvo oko 19 sati pustilo i posljednjeg od 33 uhićena prosvjednika. Svima je jedno zajedničko - maltretirani su u policijskim postajama.
 
"Političari su doveli narod na prosjački štap, a oni imaju milijune"
 

Glavni prosvjed u Sarajevu bio je zakazan u 12 sati ispred Predsjedništva BiH, no tamo smo zatekli samo 300-tinjak, uglavnom starijih, prosvjednika.

"Nisam u penziji, zaposlen sam, a nemam nikakvih primanja. Imam 62 godine, radim u Hidrogradnji, žena mi ne radi. Srećom, kćerka nam živi u Njemačkoj i da nemamo nju ne bismo imali što jesti", požalio nam se Ismet Džubur i dodao:

"Političari su doveli narod na prosjački štap, a oni imaju milijune. Sramota!"

Bez primanja je i Zijada Šehić...

"Pet mjeseci nisam primila plaću, muž mi ima mirovinu, ali minimalnu. Izdržali smo 20 godina, a da nam nije djece umrli bismo. Ne možemo više trpjeti da živimo poput životinja."

"Ovo je vrh nezadovoljstva građana"

Među prosvjednicima, u prvom redu s pripadnicima Armije BiH, bila je i novinarka kantonalne televizije Amela Hubjer-Hatić.

"Naravno da sam tu i da se borim s narodom. Nešto se mora promijeniti, ovi prosvjedi su pozitivna stvar. Nisam za nasilje, ali narodu je dosta 20 godina gladi i siromaštva. Ovo je vrh nezadovoljstva građana", rekla je za Index Amela.

Nakon što se skupilo oko tisuću prosvjednika, krenuli su saznati gdje im se nalaze uhićene kolege. Destinacija je bila zgrada Tužiteljstva Kantona Sarajeva ispred koje smo razgovarali s ocem maloljetnika koji u vrijeme našeg razgovora još uvijek nije bio pušten iz pritvora.

"Jučer sam dobio informaciju da mi je sin u zatvoru, a uhićen je jer je šetao gradom s ostalim prosvjednicima. Nisu mi dozvolili da ga vidim iako sam poveo i odvjetnika. Sva djeca su pretučena, sad sam vidio puštenog dječaka od dvanaest godina koji je bio modar i isprepadan. Nije mogao ni riječ progovoriti. Užas", pričao je Šućurija.

Mirza Vristić, pak, smatra da nekome odgovara ovakva situacija u državi.

"Netko očito želi da bude ovakvo stanje, ratno stanje. Mi nismo na ulici da pravimo probleme, već da se izborimo za puštanje nevinih ljudi. Samim time što ih drže dva dana oni traže probleme."

Policija danas nije reagirala iako je u jednom trenutku napadnuta plastičnim bocama nakon što su pušteni mladići počeli pokazivati ozljede zadobivene u policijskim postajama. Čak su policajci ispred Tužiteljstva skinuli kacige i spustili štitove kako bi pokazali da i oni imaju djecu, te da razumiju zabrinute roditelje.

Jedna starica je žestoko izvrijeđala policajce poručivši im da ih može biti sram i stid što maltretiraju djecu, te da trebaju prijeći na stranu građana.

Puštanje uhićenih je bio samo jedan od zahtjeva prosvjednika. Za ispunjenje ostalih zahtjeva zakazani su novi prosvjedi u ponedjeljak širom Bosne i Hercegovine.

Pročitajte više