Indiana regrutira zatvorenike za borbu protiv ptičje gripe

Screenshot: YouTube

AMERIČKA država Indiana trenira 300 zatvorenika za ubijanje peradi i uklanjanje njihovih ostataka. Mississippi razmatra postavljanje blokada na cestama i planira druge "biosigurnosne mjere", a odgovor na pitanje što učiniti s "planinom mrtvih i smrdljivih pilića" traži i Iowa, javlja Reuters.

Federalni dužnosnici izražavaju nadu da je ptičja gripa, koja je u posljednjim mjesecima poharala srednji zapad Sjedinjenih Država i rezultirala ubijanjem 45 milijuna peradi, dosegla vrhunac i da će virus utihnuti s toplim vremenom, no ne skrivaju strah da bi se situacija mogla preokrenuti s dolaskom zime.

Indiana je nakon otkrića virusa na farmi početkom svibnja zabranila sajmove peradi i ptica, a slične su mjere poduzete u Iowi, Minnesoti i Pennsylvaniji.

Države planiraju što učiniti ukoliko s jeseni dođe do pandemije, pa je Indiana već započela trening nenasilnih zatvorenika koji uvježbavaju rad u zaštitnim odijelima i uče kako perad ukloniti iz kaveza i premjestiti ih u zatvorena kola koja služe za gušenje ptica.

Glasnogovornica državnog odbora za zdravlje životinja Denise Derrer kaže da su zatvorenici već pomagali u sanaciji šteta od poplava i tornada i da će se koristiti u slučaju pandemije.

Pročitajte više