Indijske zračne snage kupuju 126 borbenih zrakoplova francuske proizvodnje

INDIJA je za svoje zračne snage odlučila kupiti 126 borbenih zrakoplova Rafale, francuske proizvodnje, priopćio je visoki indijski dužnosnik.

Ugovor vrijedan 11 milijardi dolara indijske su obrambene snage sklopile s francuskom zrakoplovnom tvrtkom Dassault koja je dala najpovoljniju ponudu, i time dobila svoj prvi međunarodni angažman.

Dassaultu je konkurirala tvrtka Eurofighter Typhoon, a američki Boeing Corporation i tvrtka Lockheed Martin još su prije ispale iz utrke za ovaj vrlo unosan posao.

Indiju, najvećeg svjetskog uvoznika oružja, koja zamjenjuje stari arsenal naoružanja sovjetske proizvodnje u posljednje vrijeme svojim ponudama obasipaju svi veliki međunarodni proizvođači oružja.

18 borbenih zrakoplova Indiji će se isporučiti u razdoblju od 36 mjeseci, a preostalih 108 zrakoplova će putem razmjene tehnoloških postignuća izgraditi indijska tvrtka Hindustan Aeronautics Ltd.

Još se pregovara o detaljima ugovora i cijenama

Stručnjaci iz indijskog Ministarstva obrane još su u pregovorima oko cjenovnih detalja, a pregovori uključuju i cijenu naoružanja unutar samih zrakoplova te tantijeme za proizvodnju Rafalea u Indiji.

Francuzi godinama pokušavaju postići ugovor za izvoz svojih proizvoda, a francuski je ministar obrane Gerard Longuet upozorio kako bi Rafale program mogao biti stopiran ako se u tržišnu "igru" ne uključe strani kupci.

Zrakoplovi Rafale se u francuskim zračnim snagama koriste od 2006. godine, od 2006. pružaju zračnu potporu snagama u Afganistanu, a prošle su godine imali veliku ulogu u NATO-voj kampanji protiv snaga Moamera Gadafija.

Pročitajte više