Indonežani biraju novog predsjednika

Ilustracja: Hina

INDONEZIJA, treća najveća svjetska demokracija sa 187 milijuna birača, najmnogoljudnija muslimanska zemlja svijeta i najjače gospodarstvo jugoistočne Azije, u srijedu bira novog predsjednika države, na glasovanju koje će odrediti hoće li zemlja nastaviti u smjeru jačanja svoje mlade demokracije ili se vratiti u prošlost.

Šesnaest godina nakon pada diktatora Suharta Indonezija je blizu tome da se ponovno okrene starom režimu jer Suhartov bivši zet ima velike izglede na predsjedničkim izborima.

Prabowo Subianto, jedan od najmlađih Suhartovih generala koji je 1998. otjeran iz vojske zbog sudjelovanja u otmici i mučenju boraca za demokraciju, u anketama je pretekao guvernera glavnoga grada Džakarte Joka Widoda. Widodo, poznat i kao Jokowi, neorganiziranom je kampanjom uspio prokockati uvjerljivu prednost i neizravno uvjeriti ljude da upravo Prabowo ima potencijal za snažnoga vođu.

Jokowi je prije tri mjeseca imao prednost od čak 30 posto u anketama, ali sada su dvojica kandidata u mrtvoj utrci.

Indonezija je suočena s izborom koji bi mogao odrediti ne samo zdravlje njihove demokracije, nego hoće li ona uopće preživjeti, kaže Edward Aspinali, analitičar indonezijske politike na Australskom nacionalnom sveučilištu. "Dvojica kandidata utjelovljuju oprečna razmišljanja o o nedavnoj indonezijskoj povijesti i obećavaju da će zemlju voditi u suprotnim smjerovima", naglašava.
 

Pročitajte više