Indonezija gradi golemi nasip: Džakarta bi do 2050. godine mogla potonuti

Foto: FAH

INDONEZIJA je u četvrtak službeno pokrenula 263 milijuna američkih dolara vrijedan projekt izgradnje golemog nasipa uzduž obale Džakarte, kako bi svoju prijestolnicu zaštitila od poplava.

Džakarta je smještena na sjeverozapadnoj obali otoka Jave na ušću rijeke Ciliwung, a prošlogodišnja kišna sezona je gotovo paralizirala grad. Zbog obilnih kiša nabujala je rijeka koja je probila nasipe i poplavila središnju poslovnu četvrt, a nanesena šteta je iznosila 580 milijuna američkih dolara. S 40 posto Džakarte već ispod razine mora, stanje u 10-milijunskom gradu će se samo pogoršavati kako se tlo spušta zbog pretjeranog korištenja podzemnih voda.

Rješenje problema poplava bilo je obećanje novoizabranog predsjednika Jokoa Widoda tijekom njegova guvernerskog mandata.

"Ovo je prioritetni projekt. Ako ništa ne učinimo Džakarta će do 2050. potonuti zbog povlačenja podzemnih voda i porasta razine mora", kazao je ministar gospodarstva Chairul Tanjung na ceremoniji obilježavanja početka radova.

Nasip, koji je projektiran u konzultaciji sa stručnjacima iz Nizozemske, trebao bi do barem 2030. odolijevati visokim plimama i rastućoj razini mora.

Pročitajte više