Inicijativa traži ukidanje diskriminirajuće odredbe o dječjem doplatku za osobe s invaliditetom

Foto: Hina

GRAĐANSKA inicijativa "Pomozimo djeci s invaliditetom" uputila je zahtjev Vladi da ukine diskriminirajuću odredbu članka 12. Zakona o doplatku za djecu u kojoj dijeli osobe s invaliditetom starije od 27 godina na one koji su počeli primati dječiji doplatak prije 1. siječnja 2002. i one koji su dječiji doplatak počeli primati nakon tog datuma, iako se radi o osobama sličnog teškog zdravstvenog stanja.

Riječ je o diskriminaciji jer osobe istog zdravstvenog stanja nemaju ista prava, smatraju u inicijativi i podsjećaju da su preko neovisnog zastupnika Mladena Novaka inicirali izmjene zakona kojima bi se izjednačilo pravo na dječji doplatak za sve korisnike preko 27 godina starosti.

Izjednačavanje, a ne širenje prava

Podsjećajući da je Vlada na nedavnoj sjednici Saboru predložila odbijanje tog prijedloga, uz objašnjenje potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić da se time "šire prava osoba s invaliditetom za što u proračunu nema novca", inicijativa ističe da se ne traže nikakvo proširenje prava nego izjednačavanje prava i prestanak diskriminacije.

Tvrdnje o nemogućnostima financiranja apsurdno je komentirati s obzirom na činjenicu da smo dugogodišnji svjedoci rasipanja novca poreznih obveznika, netransparentnih trošenja milijuna i uređenja soba vrijednih stotine tisuća kuna, poručuju iz inicijative.

"Ministricu Opačić podsjetit ćemo na podatak, koji je nedavno iznijela Državna revizija, da je Ministarstvo socijalne politike i mladih prošlu godinu završilo s viškom od oko 30 milijuna kuna, a taj iznos dovoljan je za prestanak diskriminacije nad osobama s invaliditetom", kažu u inicijativi.

Poštivanje Ustava i Konvencije UN-a


Od Vlade traže da poštuje Ustav i Konvenciju UN-a o pravima osoba s invaliditetom koji određuju pravo na jednakost i poštovanje ljudskih prava, te Saboru predloži izmjenu diskriminirajuće zakonske odredbe.

Od 1. siječnja 2002. na snazi je Zakon o dječjem doplatku po kojemu osobe s invaliditetom koje navrše 27 godina nemaju pravo na dječji doplatak. Onima koji su ga do tada primali to je pravo ostavljeno, a po podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje riječ je o 4.143 osobe starije od 27 godina.

Po evidenciji HZMO-a, na dan 13. ožujka 2015. bilo je 15.020 djece s težim oštećenjima zdravlja mlađih od 27 godina kojima je dječji doplatak isplaćen.

Za djecu s težim oštećenjem zdravlja pravo na doplatak ostvaruje se bez obzira na visinu prihoda koji kućanstvo ostvaruje, a svota doplatka određuje se u visini od 25 posto od proračunske osnovice i iznosi 831,50 kuna.

Procjenjuje se da Hrvatskoj ima oko 2000 osoba s tjelesnim oštećenjima starijih od 27 godina koje traže izjednačavanje prava po osnovi dječjeg doplatka.

Pročitajte više