Inspekcije iranskih sumnjivih lokacija jedno je od ključnih pitanja pregovora o nuklearnom programu

Foto: FAH

MEĐUNARODNI pregovori o iranskom nuklearnom programu nastavili su se danas na razini stručnjaka, prije nego se ovaj tjedan u Beč vrate političari kako bi riješili najteža pitanja.

"Radimo i prerano je da bi se moglo nešto reći" o rezultatu, rekao je američki državni tajnik John Kerry, dan uoči isteka roka za postizanje dogovora koji je bio predviđen za 30. lipnja.

Kerry, jedini ministar vanjskih poslova koji je ostao u Beču nakon pregovora proteklog vikenda, sastao se u ponedjeljak ujutro s Yukiyom Amanom, direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja će imati ključnu ulogu u provjeri provedbe sporazuma, bude li on sklopljen.

Inspekcije sumnjivih iranskih lokacija jedno je od ključnih pitanja pregovora. IAEA ima pristup iranskim službeno priznatim nuklearnim lokacijama, ali željela bi i više, posebice vojnim lokacijama, čemu se iranski čelnici protive.


"Nije riječ o tome da moramo imati pristup svim vojnim lokacijama, jer ni SAD ne bi nikome dopustio pristup svim svojim vojnim lokacijama", rekao je u ponedjeljak jedan visoki američki dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

"Ali u slučaju da bude sklopljen sporazum, ako IAEA bude mislila da postoji razlog da ima pristup nekim lokacijama, to joj treba omogućiti", dodao je.

Pregovori će se nastaviti još nekoliko dana poslije 30. lipnja.

Pročitajte više