Inspektor Vodanović za Index: Pilot srušenog helikoptera deklarirao je gubitak snage!

INSPEKTOR za zrakoplovne nesreće Dinko Vodanović danas je u Prgometu na mjestu pada helikoptera Robinson R44 tvrtke Helimax. Helikopter se jučer oko 15 sati srušio ubrzo nakon polijetanja. Zbog čega, još se ne zna.

"Sad pregledavamo helikopter, prebacit ćemo ga potom u hangar u splitsku zračnu luku. Za jedno deset dana bit će stručna ekspertiza, a moram svakako uzeti izjave pilota i putnika te pregledati dokumentaciju. Za sad vam ništa ne mogu reći oko uzroka pada. Zna se tek da je pilot deklarirao gubitak snage. Helikopter se srušio s visine od 20 metara", izjavio je Vodanović za Index.

Bili preteški?

S obzirom da laki helikopter Robinson ima skromnu nosivost od tek 408 kilograma, pitali smo Vodanovića da nisu jednostavno bili - preteški. Jedan od putnika Tonči Kurilj Jabuka korpulentniji je gospodin, u letjelici su bila još dva putnika, pilot, instrumenti, osobne stvari... Ne bi bilo nemoguće da je let na proslavu u Macole naprasno prekinut zbog težine.

"To tek trebamo utvrditi. Pilot nije dužan prijaviti težinu, ali mora izračunati prije polijetanja s koliko kilograma polijeće. To mu je obaveza prema samom sebi, kompaniji i putnicima", kaže Vodanović. Jučer smo kontaktirali i vlasnika helikoptera Vlahu Marića, ali nije htio o uzrocima pada. Tvrdi da će za koji dan znati nešto više.

Pročitajte više