Iračka vojska stigla pred Tikrit i pokušava opkoliti džihadiste

Foto: Hina

IRAČKE vladine snage pokušavaju opkoliti džihadiste Islamske države (IS) u okolici Tikrita i prekinuti njihovu opskrbu u četvrtak, trećeg dana široke ofenzive za preuzimanje tog strateškog grada sjeverno od Bagdada.

Uz podršku šijitske milicije i sunitskih plemena, iračke oružane snage nalaze se na oko 20 kilometara od Tikrita, grada smještenog 160 km sjeverno od Bagdada.

"Operacije se nastavljaju u skladu s pripremljenim planom", izjavio je jedan neimenovani časnik u Samari, drugom gradu pokrajine Salahedin. "Naše snage polako i metodički napreduju" zbog skrivenih napadača i bombi postavljenih uz rub ceste. Borci napreduju na tri fronte: iz Samare na jugu, vojnog logora Speicher na sjeveru i pokrajine Dijale na istoku.

Još nije bilo izravnog sukoba


"Cilj je spriječiti IS da vrši napade, prekinuti njegovu liniju opskrbe, spriječiti da budu u vezi sa svojim borcima (izvan grada) i potpuno ga opkoliti prije napada", rekao je general Abdel Amir Al-Zaidi, zapovjednik operacija u sektoru Dijale.

Postrojbe žele početi zauzimanjem dvaju lokaliteta blizu Tikrita, Al-Alama na sjeveru i Al-Dura na jugu, dodao je on. Uspjele su "uništiti prvu liniju obrane" IS-a, natjeravši džihadiste da se povuku unutar lokaliteta.

Od početka operacije u ponedjeljak "nije bilo izravnog sukoba". Glasnogovornik policije Muhamed Ibrahim objasnio je da su džihadisti posebno pribjegavali napadima autobombama protiv uznapredovalih snaga.

Pročitajte više