Irački premijer kaže da pad cijene nafte šteti borbi protiv IS-a

Screenshot: YouTube

IRAČKI premijer Haider al-Abadi izjavio je kako strahuje da bi smanjeni prihodi zbog pada globalnih cijena nafte mogli naštetiti borbi njegove zemlje protiv Islamske države (IS).

Govoreći nakon sastanka koalicije protiv IS-a predvođene SAD-om u Londonu, Abadi je zatražio pomoć u obučavanju i opremanju svoje vojske. Istaknuo je da je iračko gospodarstvo teško pogođeno padom cijena nafte.

Cijena nafte pala je na oko 40 posto prošlogodišnje cijene. 85 posto iračkog proračuna čini prihod od nafte i ovo je za nas katastrofa", izjavio je Abadi na konferenciji za novinare.

"Ne želimo da vojna pobjeda izostane zbog fiskalnih i proračunskih problema", dodao je.

Upitan kako koalicija može pomoći, Abadi je rekao da bi se Bagdadu mogla odobriti odgoda plaćanja za oružje i streljivo.

Američki državni tajnik John Kerry i britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond rekli su da su se na sastanku planirali idući koraci koalicije protiv IS-a u Iraku, Siriji i drugdje.

To uključuje jači vojni odgovor, jače rezanje financijskih prihoda i jače obuzdavanje dolaska stranih boraca.

Kerry je ocijenio da će borba biti duga, ali da Bagdad ne treba strahovati da će ostati bez oružja.

Velika pošiljka američkih strojnica M16 stići će u Irak "vrlo, vrlo skoro", najavio je Kerry.

Kerry je rekao da su iračke kopnene snage uz potporu koalicijskih zračnih udara ponovno vratila 700 četvornih kilometara teritorija koji je bila zauzela Islamska država. Američki i saveznički dužnosnici priznali su da će borba protiv Islamske države u Siriji trajati dulje nego u Iraku.

Hammond je rekao prije sastanka da će koaliciji trebati do dvije godine da istjera Islamsku državu iz Iraka, te da bagdadske snage neće mjesecima biti sposobne za prave borbene operacije.

Pročitajte više